Стано: Приштина прекршила Бриселски споразум у случају Тодосијевић

Стано: Приштина прекршила Бриселски споразум у случају Тодосијевић

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да у случају Ивана Тодосијевића, суд у Приштини није поштовао оно што је договорено Бриселским споразумом из 2013. године.

„Споразумом је договорено да Апелациони суд у Приштини успостави панел који већином чине српске судије када се ради о пресудама у оквиру већинских српских заједница. У овом случају то није поштовано“, изјавио је Стано за Танјуг.

Портпарол ЕУ подсећа Приштину да је Бриселски споразум и даље на снази и да се као „камен темељац за нормализацију односа“ између Београда и Приштине не сме кршити.

„ЕУ очекује да обе стране примене све споразуме постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. Такође, очекујемо да обе стране конструктивно допринесу постизању свеобухватног, правнообавезујућег споразума о нормализацији односа“, казао је Стано.

Наводи да је свако порицање или ревизионизам догађаја који су се догодили током сукоба на Западном Балкану деведесетих година, „супротно вредностима ЕУ и пројекту интеграције Западног Балкана у ЕУ“.

„Позивамо све да покажу уздржаност из поштовања према жртвама и раде на искреној и истинској процени прошлости. Региону су потребни помирење, стабилност и нормализација односа“, закључио је Стано у изјави датој Танјугу.

You may also like...