Стефановић: Захтев да се пусте ухапшени супротан владавини права

Захтеви из појединих политичких и невладиних кругова да се пусте на слободу ухапшени учесници демонстрација супротни владавини права, изјавио је министар полиције Небојша Стефановић.

„Имате одлуке судова да неке од људи који су бацали каменице, нападали полицајце, угрожавали безбедност грађана и имовину државе, осуде на казне затвора. Сада имате захтеве према извршној власти, као да би то могло, а не може, да поништи или преиначи одлуке судова и да те људи пусти на слободу“, рекао је Стефановић за Танјуг на питање поводом захтева опозције и невладиног сектора за пуштање на слободу ухапшених током демонстрација.

Стефановић: Захтев да се пусте ухапшени супротан владавини права

Стефановић је казао да је проблематично то што такви захтеви суштински значе да се одлуке – ко ће бити осуђен или не, ухапшен, задржан – доносе у политичким круговима, без обзира да ли је то власт или опозиција, што је, подвлачи, у потпуној супротности са владавином права.

Министар такође подсећа да опозиција тражи пуштање свих ухапшених.

„Ту се поставља политичко питање, а то је: да ли то треба да важи за све, јер су такви захтеви? Да ли важи и за оне који су покушали да разбију камере и главе новинара различитих телевизија, који су их тукли по улицама, нападали на различите начине или само на оне који су разбијали главе полицајаца, ломили им ноге и који су покушавали да их убију?“, пита се он.

Не жели, каже, да било ко у земљи помисли да је могуће угрожавати сигурност других, бацати каменице, претити, тући, а да се за то не одговара.

На питање ко и шта, по његовом мишљењу као министра унутрашњих послова стоји иза насилних протеста и напада на скупштину, полицију… рекао је да је циљ да се нанесе међународна штета Србији, поготово у тешкој ситуацији изазваној коронавирусом, а нарочито у светлу преговора о КиМ.

Стефановић је додао да политика председника Александра Вучића подразумева самосталну, независну Србију, која је војно неутрална, што је за малу земљу попут наше, каже, најтежи пут.

Указао је да таква независност Србије некима, и унутра и споља, „ужасно смета“.

На унутрашњем плану, смета делу опозиције, зато што, како каже, виде да не могу да се врате на власт, јер их грађани не желе, па прибегавају насиљу.

Скупови нису били организовани у складу са законом

Споља, како каже, па и неким великим силама, не одговарају планови Србије да останемо самостална, независна држава, која брине о свом народу.

Стефановић указује да ти скупови нису били организовани у складу са законом, јер нису пријављени полицији.

„Када тражите нека своја права и желите да живите у демократском друштву, важно је да поштујете закон и не можете безакоњем да тражзите неко друго право за себе“, рекао је Стефановић и додао да се у јавности на лош, негативан и лажан начин полемише о тој теми.

„Очигледно је да су они који су организовали протест, који су месецима распиривали мржњу према свему што је демократстки процес и говорили све најгоре о изборима и људима који другачије мисле – довели до тога да организована група каменицама, бакљама… напада полицију која ради свој посао, а дошло се до тога да неко хоће да их убије, зато што мисли да има одређена права. То је дубоко погрешно“, рекао је Стефановић.

Не жели, каже, да покушава да релативизује кривична дела и да говори како су то „одређене групе“ људи које су бацали каменице, док су се остали наводно са „згражавњем склонили од тога“.

„Апсолутно не. Види се на свим снимцима, па и телевизија које нису наклоњене власти, да већина људи испред скупштине, скандирајући, дајући подршку и у јуришима у одређеним моментима према згради показује да то није 10, 20, 30 људи, већ да се ради о стотинама људи, који то чине“, рекао је Стефановић.

То, додаје, показује да је намера дела људи који су организовали скуп била да се креира насиље којим ће да преузму власт и Скупштину, уз огромно насиље према полицији.

„Тако су, нажалост, изгледали неки од претходних дана протеста, који су били све само не мирни и пристојно и демократско изражавање воље те групе људи“, каже министар.

Он је додао да, када се изгредници ухапсе, има оних који кажу „немојте, то су наша деца“.

„Јесу ли то хулигани који су бацали каменице или су то наша деца?“, упитао је министар полиције.

„Када видите снимке на којима се види засипање полиције свим предметима, кажу – зашто полиција није реаговала. Полиција показује невероватну трпељивост, они који њоме командују разумеју да у демократији не мора на сваку каменицу да се реагује најоштрије“, рекао је Стефановић.

ИЗВОР  РТС

You may also like...