Вучић: Након консултација донећу одлуку идем ли у Брисел

Вучић: Након консултација донећу одлуку идем ли у Брисел

Председник Александар Вучић најавио је да ће сутра обавити консултације са премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитром Ковачевским и Едијем Рамом, као и Владом Србије, о предстојећем самиту 23. јуна у Бриселу и да ће након тога донети одлуку да ли ће ићи на тај самит.

Александар Вучић је рекао да је у петак званично добио позив да присуствује седници Савета у четвртак у Бриселу.

„Сачекаћемо, сутра ћемо направити консултације у оквиру ‘Отвореног Балкана’ са Рамом и Ковачевским, онда ћу направити консултације са члановима Владе Србије и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо“, рекао је Вучић након уручења уговора о запослењу лекарима и медицинским сестрама.

Истиче да би могао да каже новинарима сада шта мисли, али да неће пре консултација са Владом Србије и пре него што размени мишљење са члановима иницијативе „Отворени Балкан“ како би видео њихову позицију.

Вучић о специјалним изасланицима: „Много бабица килаво дете“

Што је већа „поплава“ специјалних изасланика за Западни Балкан, плашим се да је све мање валидних и добрих предлога за нас, поручио је Вучић.

„Ваљда сви показују превелику бригу, а понекад ми се чини – много бабица, килава деца. Видећемо“, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли га забрињава „поплава“ специјалних представника за Западни Балкан, а после спекулација да би и Француска могла да именује свог специјалног изасланика.

Како је рекао, важно је да се разговара на домаћој политичкој сцени у Србији у парламенту, чим се формира, са представницима Владе, као и са земљама у окружењу, како би се видело какав наш став треба да буде према свему.

Наше је, каже, да разговарамо са свима, да поштујемо све, али Србија, поручује, има своју политику, планове, програм и тако ће се поступати у будућности.

„У четвртак ћемо видети каква ће бити архитектура Европе“

Председник је изјавио, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу у Бриселу, да се нада бар неком договору.

„Надам се да можемо неки договор да постигнемо, јер би то био први договор око неких елементарних ствари, што би било важно“, рекао је Вучић.

Истакао је да га веома занима шта ће бити у четвртак, на Самиту ЕУ и лидера Западног Балкана, јер ће на основу тога, каже, моћи да се закључи каква ће бити архитектура Европа.

Напоменуо је да ће то бити можда и најважнији и најзанимљивији дан у последњих 10 година на европском нивоу.

„Јер ћемо после тога видети каква је архитектура Европе, да разумемо шта нам следи и да боље разумемо своје место, не потцењујући и не прецењујући ни нас ни њих“, рекао је Вучић.

Вучић о избору премијера

Председник Александар Вучић изјавио је да у појединим медијима наводе како се већ зна да ће нови премијер бити Горан Весић, а други да ће бити Синиша Мали и замолио медије да то запамте и подсете се шта су говорили када буде саопштио ко ће бити мандар нове Владе.

„Немојте да будете лењи да изнесете да се види шта су говорили и како су све обмањивали јавност. А можда су и погодили, видећемо“, рекао је Вучић и додао да ће, ако су погодили, онда да причају како су знали месец и по дана унапред.

Прислушкивања је било, утврдили су надлежни органи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су надлежни органи установили да је прислушкивања било и да је неовлашћено приступано телефону шефа државе више од 1 600 пута.

„То је неспорно утврђено и то су надлежни органи утврдили, као што ће утврдити и све остало. То је њихова дужност и њихова обавеза и ту нема филозофије“, казао је Вучић.

Он је то рекао у Палати Србија одговарајићи на питање новинара Инсајдера како је могуће да надлежне институције нису утврдиле да ли је било неовлашћеног прислушкивања председника државе и који ће бити одговор ако се утврди да је председник државе незаконитио прислушкиван, с обзиром на то да бивша државна секретарка Дијана Хркаловић и министар одбране Небојша Стефановић тврде да су лојални председнику, као и да немају везе са прислушкивањем његовог телефона.

Вучић је истакао да, овом приликом, на тему његовог прислушкивања неће више ништа рећи, како медији не би погрешно протумачили његове речи.

На питање да прокоментарише то што су на трибинама у улози вођа навијача, након хапшења Вељка Беливука, поново нека осуђивана лица и да ли ће држава, ћутањем на инциденте, дозволити да се догоди „нови Беливук“, Вучић је казао да само питање није најбоље разумео, али да ће на њега ипак одговорити.

„Мени не смета када на трибинама вичу, не могу да кажем да сам одушевљен, понекад ме то насмеје, јер не знам шта сам некоме крив, али ми не смета и мислим да доприноси демократском капацитету друштва када вређате председника, када вичете погрде на мој рачун. Са тиме немам проблема и то никада неће бити гоњено, и никада, и ни на који начин не бих желео да предузимамо нешто по том питању“, рекао је Вучић.

Када су у питању вође навијача на трибинама који су осуђивани, Вучић је објаснио да се ради о лицима која су издржала казну, па су, самим тим, пуноправни грађани Србије.

„То је њихова одлука и њихов свет и имају право да живе једнако правно и равноправно као што живите ви или ја, док не почине било какво кривично дело или прекршај“, закључио је Вучић.

Осврнуо се и на нападе на уредницу Инсајдера Бранкицу Станковић и затражио и замолио да се то више не ради.

Оценио је да су ти напади „скандалозни“ пре свега зато што је Станковићева дама и указао да се такве ствари не раде у цивилизованом свету.

Такође, додао је да је Станковићева тим нападима угрожена и да надлежни органи по том питању раде свој посао.

Извор: ТАНЈУГ,РТС

You may also like...