Вучић у Бањалуци: Мир је наша будућност

Вучић у Бањалуци: Мир је наша будућност

Србија настоји, чувајући мир и стабилност, да развија економију, отвара нова радна места и обезбеђује останак становништва, поручио је председник Александар Вучић након седнице Савета за сарадњу Републике Српске и Србије. Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ово најбољи период сарадње Бањалуке и Београда, док је председница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила да заједнички предано раде на стратешким пројектима.

Александар Вучић поручио је у Бањалуци да је будућност у заједничком раду и миру, те да је најважније да се, за бољи живот грађана, развијају економски односи, уз очување мира и стабилности.

Вучић: Не размишљамо о ратовима, изјаве у БиХ неодговорне

Србија жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, и у Србији нико не размишља о сукобима и ратовима, поручио је у Бањалуци председник Србије Александар Вучић и додао да све изјаве у БиХ које иду у смеру сукоба сматра неодговорним.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића да не може да каже да рата неће бити и да би пре умро него што би дозволио да “геноцидаши” завладају делом БиХ.

“Што се Србије тиче, она жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, не само са Србима, што се подразумева. Не пада нам на памет ни да размишљамо о сукобима и ратовима. И не сматрам изјаве које иду у том смеру на било који начин одговорним, као и увреде на рачун других народа”, поручио је Вучић.

“Имали смо седницу Савета за сарадњу, пажљиво сам саслушао све што мисле о политичкој ситуацији у РС и БиХ моје домаћине. За нас је важно да покушамо да чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност”, навео је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Важно је, каже, да људи у Српској и Србији могу да виде да ће имати посао, да ће њихова деца моћи да опстану на огњиштима, да ће имати будућност, а да не буду опхрвани бригама од пре 25-30 година.

“Већ да добро знамо да је мир наша будућност и да је заједнички рад наша будућност”, поручио је председник Србије.

Изразио је задовољство посетом Бањалуци, рекавши да је разговарано о сарадњи Србије и Републике Српске, као и сарадњи Србије и БиХ.

Вучић је додао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској размени укупно партнер број седам – уз Немачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и Румунију.

“БиХ је за Србију трећа извозна дестинација, укупно трговински партнер број седам. Верујем да трговинска размена у 2021. може да буде значајно већа у односу на 2020. када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра”, рекао је Вучић.

“Помоћ општинама у Српској и Дрвару”

Председник Србије је истакао да Србија настоји да пружи помоћ свакој локалној заједници у Републици Српској, најавивши нова улагања.

“Никоме није лако током короне. Ја сам јуче имао разговор са ММФ-ом, и ми им дођемо као успешан ђак, успевамо да држимо стопу јавног дуга испод 60 одсто, али да бележимо највећи раст. То можемо јер имамо убедљиво највише директне стране инвестиције. По том питању није се лако борити са Србијом”, објаснио је Вучић да због тога Србија може да помаже.

Вучићу Кључ града и повеља почасног грађанина Бањалуке

Председник Србије Алексндар Вучић прглашен је почасним грађанином Бањалуке, а кључ тог града и Повеља почасног грађанина уручени су му на Свечаној академији поводом обележавања Дана Бањалуке.

На свечаности у Банском двору, испред којег су се окупили грађани Бањалуке, кључ и Повељу Вучићу је уручио председник Скупштине града Младен Илић.

Претходно, председника Србије је по доласку у Бански двор дочекао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који му је захвалио на пости и пожелео му добродошлицу у град.

Повеља почасног грађанина, председнику Вучићу додељује се као знак захвалности грађана Бањалуке за бројне донације, и пројекте који су завршени или у фази реалиазције.

Емитован је и двоминутни филм, у којем је поручено да кључ града иде пријатељу Вучићу и да за њега врата Бањалуке отворена заувек.

Пренео је да је данас било речи о четири општине којима ће бити пружена значајна помоћ – да је било рећи о Дрвару, на територији Федерације, и три општине у РС – Костајници, Дубици и Невесињу и да се ради о улагањима од више милиона евра.

Поручио је грађанима тих општина да ће много тога бити урађено на изградњи локалне инфраструктуре, од путева, преко водовода и канализације, до објеката као што су вртићи и школе.

“То ће бити пример шта можемо да урадимо за наш народ и за грађане РС и БиХ”, подвукао је Вучић.

Навео је да је разговарано и о пројекту аеродрома “Требиње”, чија је вредност процењена на између 98 и 100 милиона евра, при чему ће Србија уложити између 73 и 75 милиона евра.

Указао је да то није крај трошкова, јер ће прве три године аеродром пословати са губитком пошто је неопходно више година да се аеродром развија, те истакао да је реч о стратешком пројекту важном за развој тог региона око Требиња, Љубиња, Берковића, Невесиња, али и Мостар, Столац, а како је додао, може бити важан и за Црну Гору, у зависности од тога како ће тамо функционисати аеродроми.

Према његовим речима, аеродром “Требиње” има велики потенцијал и зато ће Србија уложити велики новац да донесе корист РС и Србији као власнику тог аеродрома.

Вучић је, у свом обраћању новинарима, указао и на чињеницу да су после Другог светског рата увек Срби у БиХ и Србији остајали без међусобних комуникација, као, додаје, да је неко желео да направи непробојни зид на Дрини.

“Немамо ниједан ауто-пут, добру пругу која нас је спајала. Зато је мој предлог и током Берлинске конференције и приликом стварања регионалног економског савеза, који се назива Мини-Шенген, да правимо пут Београд–Сарајево, који би повезао Србију и РС. Верујем да ћемо у наредном периоду неки одговор добити с тим у вези”, објаснио је председник.

Вучић је казао да је постигнута сагласност да се пружи значајна подршка грађанима РС кроз помоћ у изградњи ауто-пута до Бијељине.

Србија ће платити комплетну изградњу моста код Раче преко Саве, и спремна је да плати за деоницу ауто-пута до Бијељине дугу 17 километара од моста, процењене вредности од 136 милиона евра.

Каже да Србија преузима у том пројекту на себе обезбеђивање 100 милиона евра.

“То значи да РС неће морати да брине о задуживању. То ће значити ближу везу. Остаје да се изгради и пут Бијељина–Вукосавље–Добој. Такође остаје и да се изгради путна комуникација између Бијељине и Тузле и Тузле и Сарајева”, додао је Вучић.

“Сарадња у борби против организованог криминала и корупције”

Нагласио је да је веома важна и сарадња у бобри против организованог криминала и корупције, у којој су, каже, у претходна два-три месеца, постигнути значајни резултати, али који могу да буду и неупоредиво бољи.

Додао је да је на седници Савета за сарадњу једна од тема била и енергетско повезивање.

“Ретке су моје посете Бањалуци, посебно сам поносан чињеницом да ћу бити почасни грађанин овог дивног града, што је обавеза више да за ово кратко време док сам председник Србије, учиним све што могу да Бањалуку зближим са Београдом и да урадимо што је могуће више за Бањалучане и овај град”, рекао је председник Србије.

Додик: Најбољи период сарадње Републике Српске и Србије

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска никада није имала значајнију посету од данашње посете делегације Србије предвођене председником Александром Вучићем.

Додик је рекао да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у оквиру специјалних веза, захваливши Србији и Вучићу за помоћ и подршку.

“Ово је најбољи период наше сарадње, а захваљујући председнику Вучићу, Српска може да се похвали великим пројектима”, рекао је Додик.

Поручио је да Република Српска жели мир, да неће водити никакве ратове и да нема такве планове, иако неки, како је рекао, упорно приписују Републици Српској такве приче.

“Срби су најбољи народ. Ми нећемо да ратујемо, али хоћемо да разговарамо”, додао је Додик.

Истакао је да “нико неће укинути Републику Српску, како то планирају они који се позивају на Исламску декларацију”.

Каже да Република Српска остаје доследна поштовању Дејтонског споразума.

“Република Српска нема план да изађе из БиХ, али како раде ови из Сарајева, они ће нас истерати”, рекао је Додик и додао да је “сваки пројекат Републике Српске опструисан из Федерације БиХ”.

Цвијановић: Република Српска и Србија предано раде на стратешким пројектима

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу израдње великог енергетског пројекта “Бук Бијела”.

Цвијановићева је истакла да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Републике Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумевању, финансијској и свакој другој подршци.

Захвалила је на подршци коју Србија даје општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом које су често препуштене саме себи.

Цвијановићева је рекла да је госте из Србије обавестила и о условима у којима се функционише у БиХ.

Државни врх Србије борави у посети Бањалуци на Дан града. Одржан је састанак Високог савета за сарадњу Републике Српске и Србије, као и појединачни састанци руководстава Србије и Републике Српске.

 

You may also like...