Вучић за РТС: Влада рат за вакцине, у мају и новембру по 30 евра свима, пензионерима још 50 евра

Вучић за РТС: Влада рат за вакцине, у мају и новембру по 30 евра свима, пензионерима још 50 евра
Председник Александар Вучић рекао је за РТС да у свету влада прави рат за вакцине, али да се Србија бори. Најавио је нови сет мера за помоћ привреди. Свим грађанима у мају по 30 евра, 30 евра у новембру, а пензионерима још 50 евра, додаје Вучић.

Председник Србије рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је Србија платила и наручила 6,5 милиона вакцина, али да оне неће стићи јер их нема и влада, каже, прави рат за вакцине.

Председник је рекао да је Србија ушла у процедуру набавке лекова који су, каже, најскупљи.

Немачка је наручила тих лекова за 400 милиона евра, а Србија ће, према његовим речима, набавити за 40 милиона евра.

“Идемо и то да пробамо да набавимо до маја, све што може да се набави у свету, набавићемо. И бићемо најбржи, имамо контакте, боримо се, то је питање живота и смрти за нас, да животе људи на Титанику који тоне, сачувамо, а да никог другог из чамца не избацимо, да можемо да ставимо што више људи”, додаје Вучић.

“Џабе што смо платили, више нико не поштује уговоре. Као да је свет ударио у ледени брег, као Титаник и најбогатији спасавају себе у скупим чамцима, а ми који смо мали ‘удавите се заједно са Титаником’, то им није важно”, навео је Вучић.

“Кад сам говорио о недовољно солидарности, рекли су да сам био оштар, сад је још горе. Ово је рат за животе људи али и рат за будућност сваке земље”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да је Србија, захваљујући пријатељству са Кином, добила вакцине.

“Један обичан сусрет са Ван Гијем у Минхену, када је цео свет оптуживао Кину, ја једини нисам, од тада је кренула подршка и поводом короне. Први смо од целог света добили милион, нико није, ми смо добили. За то су заслужни грађани, који су подржали озбиљну, одговорну политику, који су знали да је потребно да будемо отворени у свету”, рекао је Вучић.

Додао је да је имао састанак са амбасадорком Кине Чен Бо. “Буквално сам молио и, знајући председника Сија, пре маја, јуна добићемо значајне количине вакцина из Кине, и ако буде изненађење, у фебруару. Ја сам скептик али се борим”, нагласио је Вучић.

Стиже још вакцине “спутњик”
Председник је рекао да је пре неколико дана стигло 11.700 вакцина “Фајзера”, па још 10.000, и најавио да у наредних неколико дана стиже још два пута по 25.000 доза руске вакцине.

До сада су, наводи председник, вакцинисана 319.504 грађанина Србије. Додаје да је друга вакцина за њих обезбеђена.

“Малта и Исланд су мали, суштински само је Велика Британија испред нас у Европи, то је изузетан резултат, честитам грађанима, урадили смо то на најорганизованији начин. Поносан сам кад видим, то показује колико је Србија напредовала, организационо и у информационим технологијама”, истакао је Вучић.

Коментаришући изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да је борба са коронаирусом у Немачкој измакла контроли, Вучић је рекао да “у Србији није измакла контроли”.

“Немачка је велика и снажна, најснажнија, Ангела [Меркел, прим. нов.] кад то каже значи да није задовољна ситуацијом. Она воли да каже лошије него што стварно јесте. Људи у Србији треба да буду сигурни да ће руководство државе обзебедити, чак и када имамо и застој, даље количине на најбржи и најбољи начин. Имамо доста пријатеља”, рекао је Вучић.

Нови пакет помоћи привреди, свим грађанима по 30 евра у мају и новембру
Председник је најавио нови пакет помоћи привреди, распоређене у четири групе мера.

“Директна подршка приватном сектору – идемо на три пута по 50 одсто минималне зараде од 1. марта, а да од 1. априла буде исплата за предузетнике, за микро, мала и средња предузећа, постоји дилема за велика предузећа. Њих је 494, али укупно запошљавају огроман број људи, тако да ћемо за њих одлуку донети у наредном периоду”, додао је Вучић.

Друга мера се, каже, односи на ауто-превознике који ће добити по 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци.

“Ако неко има 20 аутобуса 600 евра дајемо по аутобусу јер су они најугорженији да бисмо могли да их сачувамо и да бисмо били фер према њима. Желимо да ти људи опстану и да свој капитал сачувају”, навео је председник Вучић.

Наводи да ће држава за још 500 милиона евра проширити гарантну шему. Мимо тих 500 милиона евра, још 500, где ће држава да буде попустљивија.

“Држава ће да прихвати већи ризик. Хоћемо да страховито, додатно оснажимо приватни сектор. Потребан нам је тај раст, зато узимамо вакцине, да бисмо сачували животе људи и да бисмо могли да растемо”, истакао је Вучић.

Једна од мера односи се на повећање потрошње – у мају и новембру сви грађани Србије, који се буду пријавили, добиће по 30 евра у динарској противвредности, док ће пензионери добити још 50 евра, рекао је Вучић.

То значи да ће пензионери добити укупно 110 евра помоћи.

“То ће бити три пута поклони за пензионере, а два пута за све пунолетне грађане. То су српске паре из српске касе из озбиљне српске државе, укупан пакет мера, са великим предузећима укупан пакет мера је додатних 2,5 милијарди. Идемо брзо са тим пакетом мера”, напоменуо је Вучић.

Рекао је и да ће премијерки Ани Брнабић изразити незадовољство радом појединих министарстава која, каже, не раде довољно на расту БДП-а.

“Нису умели ни да потроше своје паре из буџета за јануар. Не можете да држите састанке за раст Србије, за стопу БДП-а, а да на те састанке дођу два-три министра. Онда не разумеју колико је раст важан. То не радим јер желим да критикујем већ зато што знам колико је то важно, да градимо болнице, али и за раст плата и пензија”, рекао је Вучић.

“Јавни дуг неће прећи 61 одсто, шта год да се деси”
Наводи да неће бити велике стопе раста у свету као што су планиране, сем у Кини и азијским земљама, јер корона жестоко туче и почетком ове године и ЕУ и Америку.

“Важно је да зато из тога изађемо, да покажемо да ако смо били у 2020. први по расту у ЕУ, да будемо и 2021”, изјавио је Вучић.

Према његовим речима, наш јавни дуг неће прећи 61 одсто, шта год да се деси.

“Пробаћемо у односу на БДП да имамо највећу стопу раста у Европи. У Италији стопа јавног дуга иде на 158,5 посто, у Немачкој на 88 посто, Шпанији на 117 посто, а Србија је на 57 одсто консолидованог буџета, са општинама на 58 одсто. Држимо све под контролом и нећемо нашој деци да остављамо дугове. Грчка 220 посто, Хрватска 85 посто, Словенија 87 посто. Зато нам је важно да радимо и да градимо брже, а не да се свађамо око глупости”, указује Вучић.

Вучић каже да “смо мали у европским и светским оквирима”, али ми смо у региону ти који морају да воде највише рачуна.

“И неки у Сарајеву и Приштини имају право на неодговорно понашање. Ми немамо право. Ми морамо да чувамо мир. Одговорићемо на паметан начин даљим јачањем економије, чувањем нашег народа, подршком народу у РС, али и најбољом сарадњом са Бошњацима, Албанцима, са свим другим. Нека причају шта год хоће. Зато да спуштамо тензије, да подижемо и културу сећања, да имамо отварање споменика Стефану Немањи. Да се одужимо великанима. Све то можемо само ако економски растемо и чувамо мир.

О дијалогу Београда и Приштине наводи да ће “бити некада”.

Циљ су добри односи Србије и Црне Горе
Нама су, каже, циљ добри односи Србије и Црне Горе.

“Све остало нећу да коментаришем. Направићемо нешто. Није Србија протеривала њиховог амбасадора, а они су протерали нашег. Биће то све у реди. Црна Гора нам је једна од најближих земаља и нема ту велике филозофије”, додаје Вучић.

Размишљао је, како је рекао, да се вакцинише кинеском вакцином.

“Ако свега десет или 12 одсто у овом првом таласу прими вакцину, не би имало смисла да примим вакцину ја, а да остали људи нису. Желим да будем са својим народом, не желим да имам више права и привилегија у односу на друге. Данас људи знају да су вакцине одличне, знају да смо велики посао урадили”, казао је Вучић.

ИЗВОР РТС

You may also like...