Заједнички празник Србије и РС

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација одржана је у Нишу, у спортској сали “Чаир”. Патријарх Порфирије поручио да се јединство српског народа не ограничава на географске међе. Српско национално јединство увек желе да разбију и покоре, каже Милорад Додик. Имамо једну једину националну заставу и свој род којег се не стидимо, истакао је Александар Вучић и додао да је Србија поносна на своју слободу.

Председник Србије поручио је да се Србија ни по коју цену неће одрећи Косова и Метохије, јер не може да се одрекне свог имена, презимена и будућности.

“Нећемо и нема те цене коју нећемо да платимо за своју слободу, своје име и презиме и своју тробојку сачувамо”, рекао је председник у обраћању на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Чувати српску заставу у сваком рату, како је додао, била је највећа част и највећи понос и њу нам нико никада није могао отети.

Дижемо нашу тробојницу за спас нашег, али и свих народа, поручио је патријарх Порфирије у Нишу.

Истакао је да се јединство Срба не ограничава на географске међе.

Наше јединство мора бити у знаку Христа, крста, поручио је патријарх.

“И кад није било српске државе било јејединство нашег народа, али хвала Богу данас има Републике Србије и има Републике Српске”, рекао је патријарх и подсетио да смо и данас расејани широм света, а да је Црква чуварка тог јединства.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Нишу да је пре четири године одлучено да овај дан обележавамо јер до сада у историји није обележаван важан датум – датум пробоја Солунског фронта.

“Ово је, морам да признам, била идеја Александра Вучића, коју смо прихватили и четврти пут се налазимо овде. Заиста треба да захвалимо једном државничком погледу на ствари, пре свега председнику Вучићу. Хвала му зато”, истакао је Додик.

You may also like...