Докле се стигло са верификацијом диплома на Космету

У институцијама на Космету, према постојећим законима има 10 одсто места за припаднике неалбанаца, а међу њима највише Срба. Међутим, Срби поседују факултетске дипломе које косовске институције нису признавале. Године 2015. у Бриселу је постигнут споразум о верификацији диплома Универзитета у северном делу Косовске Митровице, како би се младим Србима осигурало право запослења у косовским институцијама.

Мера верификације диплома је и даље у току. Њено важење је продужено 11. маја ове године. У процес је укључена Канцеларија за питања заједница при кабинету косовског премијера, а њен директор Иван Томић за РТС каже да је за период од годину дана верификовано око 420 диплома, а да је поднето укупно 570 захтева.

„Број од око 150 чине дипломе које нису верификоване – тај проблем постоји јер период од 1999. до 2001. није обухваћен уредбом, то је период када је приштински универзитет био дислоциран у више градова у Србији. Уредба не обухвата ни више школе које су пре 1999. функционисале у осталим градовима на Косову и Метохији“, рекао је Томић.

Навео је да је формирана радна група, која ће се бавити допуном те уредбе, а конкретне помаке и резултате очекује на јесен.

Верификација је могућа само за дипломе које издаје приштински универзитет, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

извор РТС

 

 

You may also like...