Отворена изложба „Простори сопственог искуства, сећања и историје“

У Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици синоћ је отворена изложба „Простори сопственог искуства, сећања и историје“ Међународне ликовне колоније Академија Јелена Анжујска 2002-2019. На изложби „Простори сопственог искуства, сећања и историје“ у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици биће представљени радови из уметничке збирке Галерије Центра за културу ”Градац” Рашка из Рашке. Збирка је настала и допуњава се захваљујући континуираном, годишњем одржавању Међународне ликовне колоније „Академија Јелена Анжујска“. За утемељење, али и рад ове колоније посебно је важно присуство, једног од најзначајнијих српских сликара 20. и првих деценија 21. века, Милорада Бате Михаиловића, који је од њеног првог сазива 2002. године до 2006. био у улози селектора.
У досадашњих 18. сазива (2002-2019) организатору ове колоније (Центар за културу „Градац“) остало је у власништву близу 400 уметничких дела. Доминирају уља на платну, слике рађене акриликом, акварели, али своје место су нашле и скулптуре у дрвету, камену и гипсу, фотографијe, графике, објекти, инсталације, проширени медији…
Радови за изложбу у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици, пажљиво су бирани, са намером да се представи што већи број (39) значајних савремених српских уметника и сразмеран број иностраних уметника (с обзиром да величина галерије то дозвољава), али и са циљем да студентима (као примарној циљној групи), као и уметничкој и широј јавности, приближи окружење у коме су радови настајали, а које су уметници идентификовали као простор сопственог искуства, сећања и историје. Четрдесет пет савремених уметничких дела – слике, графике, цртежи, фотографије, скулптуре – богатство индивидуалних стилова и поетика, динамична интеракција дела и њиховог значења. Смењују се слике и форме, преиспитују се материјали и медији, приповеда се о себи и другоме, о личним преокупацијама и о широј историјској, друштвеној и уметничкој проблематици. Главно обележје ове изложбе, заправо је велика концентрација аутентичних уметника који су својим деловањем имали кључне улоге у савременој уметности и интерпретацији света у којем живимо и у којем су се одиграле многе друштвене, економске и културне промене. У сваком случају, према идеји и принципима којима се кустос руководио, изложба омогућава ваљан увид у уметничке токове и промене које су се одвијале на пољу уметности током прве две деценије 21. века. На посетиоцима је да у различитим садржајима, облицима и у слојевитим контекстима радова уоче њихову естетску, симболичку, наративну, сазнајну или дискурзивну димензију.

извор РТВ Кис

You may also like...