Црна Гора неће повући одлуку о протеривању амбасадора Србије

Црна Гора неће повући одлуку о протеривању амбасадора Србије

Црногорско Министарство спољних послова је саопштило да неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије Владимира Божовића непожељном особом.

Из црногорског министарства кажу да, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Србије да одустане од протеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

„Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вријеђала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе“, наведено је у саопштењу.

Сматрају да се амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету мешао у унутрашња питања земље у којој службује, „својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини“.

„На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања“, пише у саопштењу.

„Вархељи пропустио да размени основне информације“

Из министарства наводе и да је изјава премијерке Србије Ане Брнабић говори да је амбасадор Божовић преносио и званичне ставове српске Владе, што је, тврде, потврда и наставак грубог мешања у унутрашња питања Црне Горе.

Истичу и да је комесар за проиширење ЕУ Оливер Вархељи пропустио да, пре изречене сугестије, са партнерима у Црној Гори „барем размени основне информације и мишљења о меритуму ствари“.

„Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема“, наведено је у саопштењу.

Истичу и да је Црна Гора у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима,

„Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи“, закључено је у саопштењу.

Извор: РТС, Вијести

You may also like...