Hronika028 23.03.2016

Sutra se navršava 17 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo izmedju 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20.00 časova na osnovu naredjenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu medjunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve medjunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a u pokrajinu se vratilo oko 800.000 izbeglih Albanaca.

 

Izvor Beta

 

Kosovska carina, od ponoći, sprovodi „recipročne mere“, koje uključuju vraćanje kamiona sa srpskim proizvodima, pišu prištinski dnevnici Koha i Zeri.

Kosovska carina počela je da sprovodi odluku ministarstva trgovine i industrije o recipričnim merama protiv Srbije u transportu nafte i gasa, rekao je za dnevnik Koha ditore portparol carine Adriatik Staviljeci.

Vlada u Prištini tvrdi da vlasti Srbije ne dozvoljavaju uvoz naftnih derivata sa Kosova, dok se druga primedba odnosi na plasman pića fabrike „Fluid“.

Prvi kamioni sa srpskim proizvodima zaustavljeni su na Merdaru.

Srbija je najveći izvoznik robe na Kosovo.

Izvor Nova ekonomija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u sredu sa predstavnicima studenata beogradskih i prištinskih fakulteta koji su prošle godine, tokom inicijative Kosova za članstvo u Unesku, organizovali kampanju „Ne Kosovo u Unesko“.

Kako je saopšteno iz tog resora, Dačić je zahvalio studentima na velikom doprinosu pobedi Srbije u Unesku.

Ministar i studenti su naglasili da naša kultura i tradicija počivaju na Kosovu i Metohiji i da nisu saglasni da oni koji su se na neprimeren i grub način ophodili prema njoj sad treba da brinu o istoj, i to kroz Unesko.

Složili su se, kako se navodi, da je nedopustiva namera da se Srbiji i srpskom narodu otmu pravo na istoriju i kulturu, kao i da će država u saradnji sa studentima nastaviti da se bori protiv pokušaja da se Srbima na Kosmetu oduzima njihov identitet.

Šef srpske diplomatije najavio je da će u narednih mesec dana posetiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji i odazvao se pozivu da sa studentima fakulteta na Kosmetu razgovara o različitim inicijativama KiM-a da bude član Uneska i drugih međunarodnih organizacija.

Izvor Vesti online

Студентски центар “Приштина” и Студентски парламент организују позоришну представу “НЕК’ МУ ЈЕ ЛАКА ЦРНА ЗЕМЉА”, која ће бити изведена у амфитеаатру Факултета техничких наука у четвртак, 24. марта 2016. године са почетком у 19:00 часова.

Реч је о комедији ВИДЕ ЦРНЧЕВИЋ – БАСАРЕ која је инспирисана тезом да „свако има неког кога нема“ и посвећена је свим оправдано и неоправдано одсутним људима у њеном животу. Она потписује и режију комада.

Наиме, две жене нашле су се заједно после сахране човека којег су волеле обе, мада само једна то признаје. Шта их све у животу, осим покојника, спаја? У чему су сличне, а у чему сасвим различите? Шта то може бити смешно у једној тужној ситуацији? Да ли је и њихово прошло заједно са покојником, и да ли ће наше јунакиње о покојнику говорити све најлепше? Како је једна шетња Калемегданом променила њихове животе, и каква је улога шећерне вуне, гоблена и покера у целој причи? Али нису само њих две. Костица је волео жене и био широке руке. Волео је живот…

Играју:

Љиљана Благојевић

Соња Кнежевић

Калина Ковачевић

Улаз слободан.

Izvor RTV Kiss

U okviru „mts turneje šampiona“, vaterpolo reprezentativci Srbijeboravili su danas na Kosovu i Metohiji i tom prilikom su posetili mts poslovnicuu Kosovskoj Mitrovici. Svi posetioci poslovnice mogli su danas da seupoznaju i družesa Andrijom Prlainovićem, Stefanom Mitrovićem i Milanom Aleksićem koji su, na radost najmlađih navijača, delili majice i kalendare sa svojim autogramima.

Zlatni momci su privukli veliku pažnju brojnih posetilaca u Kosovskoj Mitrovici koji su mogli da razgovaraju sa aktuelnimevropskim i svetskim šampionima. Pored Kosovske Mitrovice, vaterpolisti su obišli i Leposavić, kao i srednjovekovni manastir Gračanicu.

Nakon Kosova i Metohije,„mts turneja šampiona“ se nastavlja u Nišu i Kragujevcu gde će se odigrati još dve revijalne utakmice. Turneja je organizovana pod pokroviteljstvom generalnog sponzora, kompanije Telekom Srbija.

Izvor RTV Kiss

 

Поводом Смотре ученика рецитатора Косовске Митровице, Установа за спорт омладину и специјализоване услуге под покровитељством Привременог органа Општине Косовска Митровица и у сарадњи са градском библиотеком „Вук Караџић“, организује 48. општинску  смотру рецитатора Косовске Митровице, ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ.

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА за млађи, средњи и старији узраст биће одржана  26.03.2016. године у сали  Митровичког двора у Косовској Митровици, од 10 сати.

Такође, поводом конкурса за најлепшу љубавну песму “Љубав није само реч“, који је био расписан у фебруaру, победницима ће бити додељене симболичне награде.

Izvor RTV Kiss

 

 

 

You may also like...