Партизаново прво “бити или не бити” – Басконија долази у “Арену”

Кошаркаши Партизана од 20.30 играју меч 30. кола Евролиге против Басконије у “Штарк арени”.
Почиње пресудни период за наставак евролигашке сезоне црно-белих.
Није дошло до изненађења у Барселони, али нада у оптималне три победе за пласман у плеј-ин још увек тиња. Партизанова прва прилика да се примакне плеј-ину је против Басконије.
Тим Душка Ивановића је максимално искористио врло повољан распоред са четири дуела на домаћем терену, пресечена једним гостовањем Фенербахчеу. Савладали су Макаби, Асвел, Албу и Олимпију Милано на свом терену, оправдавши улогу фаворита над обејктивно слабијим ривалима и “Поносом Израела” као директним конкурентом у борби за осмо и девето место. На страни су потпуно супротни – тек један тријумф у шест мечева.
Гости из Виторије су са 16-13 сигурни учесници плеј-ина, остаје само питање са које позиције. Растерећенији су од Партизана, коме се са скором 13-16 у трци за 10. место придружио и Бајерн уз Валенсију.
Претходни дуел ова два тима у Шпанији спада међу оне који није требало да се изгубе. Чима Монеке је успео да на секунд до краја избори и погоди оба слободна бацања за победу 84:83. Оно што је позитивно, јесте да Партизан са плус два поена у своју корист на крају утакмице може да добије и у међусобном двомечу.
Партизану иде на руку податак да у претходних пет сусрета ова два клуба су увек славили домаћини.
Много је познанстава на обе стране, почевши од тренера Душка Ивановића и Жељка Обрадовића, некада великих играчких и још увек тренерских ривала.
Српски репрезентативац Вања Маринковић у дресу Басконије је бранио боје наше земље уз Партизановог Алексу Аврамовића у Манили, а саиграч у националној селекцији је био и са Огњеном Јарамазом, Аленом Смаилагићем и Урошем Трифуновићем. У дебитантској сезони је младом Маринковићу био саиграч Данило Анђушић.
Плејмејкер Басконије Коди Милер-Мекинтајер је био члан Партизана у сезони 2020/21, кад су у том саставу били Јарамаз и Трифуновић.

You may also like...