Ескобар се састао са Вјосом Османи: Очекујем позитиван резултат у Охриду

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Приштини са председницом привремених косовских институција Вјосом Османи.

Ескобар је изјавио након састанка са Османи да очекује позитиван резултат састанка у Охриду, те да је оптимистичан „у вези са мирним решењем између Косова и Србије“.

Ескобар је истакао да САД подржавају сваку прилику која води регион ка евроатлантским интеграцијама, те да је европски предлог добра прилика за мир.

„Овај европски предлог олакшан кроз дијалог Европске уније пружа изузетну прилику за мир и стабилност између две важне земље региона. Као највећи поборник Косова у свету, намеравамо да ово функционише на Косову, али не само на Косову, већ у целом региону, да откључамо неке од ресурса које Балкан обезбеђује. Очекујем позитиван резултат у Охриду, веома сам оптимиста у погледу могућности за мирно решење Косова и Србије. Надам се да ћемо после суботе имати добре вести“, рекао је Ескобар.

Османи је рекла да ће „Косово наставити да се ангажује посвећено у дијалогу, уз конструктиван приступ“.

„Сматрамо да је правичан, стабилан и свеобухватан споразум, онај који нас третира као две равноправне државе, једини начин да се обезбеди дугорочни мир, стабилност и просперитет у региону. Косово иде у Охрид са оваквим ставом и са надом у позитиван резултат. Свака тежња Србије да условљавањем спречи овај резултат може у потпуности да оштети процес дијалога“, рекла је Османи.

Ескобар се у Приштини састао са председником скупштине Гљауком Коњуфцом, а очекује се и састанак са косовским премијером Аљбином Куртијем.

Посета Ескобара долази уочи састанка у Охриду, коме ће присуствовати и сам дипломата САД.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...