Ховенијер: О ЗСО се више не преговора, ни о предлогу ЕУ, очекујемо договор у Охриду

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је данас да се о споразуму о Заједници српских општина, који је потписан у Бриселу, не преговара, као и да се о најновијим тачкама француско-немачког предлога, који је сада назван “европски”, више не може преговарати и да је то званичан и потврђен став САД.

Он је на састанку са новинарима у Приштини поновио став САД да оснивање ЗСО не треба да крши такозвани Устав Косова.

“Што се Заједнице општина са српском већином тиче, став Сједињених Америчких Држава је да Заједница не треба да излази ван оквира Устава Косова и одлуке Уставног суда из 2015. године, већ у оквиру ових граница постоји довољно простора за оснивање Заједнице”, казао је Ховенијер.

Коментаришући то што је Мирослав Лајчак, у вези са формирањем ЗСО, донео предлоге 15 модела о правима мањина у развијеним земљама Европе, Ховенијер је нагласио да то значи само инспирацију за формирање ЗСО која је већ договорена у Бриселу, а никако да неки од тих модела може да се примени, насупрот јучерашњој изјави Аљбина Куртија да те предоге разматра као будућу окосницу, како је казао, удружења општина.

Ховинијер је нагласио и да понуђеним моделима, специјални посредник Европске уније Мирослав Лајчак не крши Бриселски споразум.

Нагласио је да у Охриду очекује договор између Београда и Приштине.

“Сједињене Америчке Државе овај споразум виде као бољу позицију Косова у међународној заједници и ставља однос Косова и Србије на много стабилнију платформу. Постизање договора у Охриду, а затим смернице за његову примену имају снажну подршку САД, али и свих међународних партнера Косова, укључујући Немачку, Француску, Италију, друге земље Европске уније, Велику Британију”, истакао је Ховенијер.

На питање да су Сједињене Америчке Државе промениле став око правно  обавезујућег споразума уз међусобно признање, Ховенијер каже да није дошло до промене става, већ до “препознавања реалности”.

“Став САД је јасан и не видим да се мења. Али морамо да се суочимо са тренутком у коме се налазимо и мислим да је то реалност, да у великој мери због одлуке које доноси руководство у Србији није велика вероватноћа да се постигне међусобно признање у овом тренутку”, рекао је амерички дипломата.

Очекивања САД су да све партије учествују на априлским изборима на северу Косова, укључујући и српске, али да избори морају да демократски и безбедни за све учеснике.

Ховенијер је додао и да ће Сједињење Америчке Државе уложити напоре да помогну тзв.Косову око пријема у НАТО уколико, како каже, званична Приштина пружи конструктиван допринос за нормализацију односа.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...