Ракић: Српски народ на КиМ и након 19 година проживљава погром

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је, поводом обележавања мартовског погрома, да српски народ на Косову и Метохији и након 19 година, од 17. марта 2004. године, када је горело све што се српским именом звало и даље проживљава погром.

”Погром на начин да се и даље пуца на нашу децу, на наше сународнике, врши се притисак на Србе, повратничка места су и даље забрањена за повратнике, застрашује се и малтретира свако ко имало мисли српски, а све то без адекватних или никаквих казни за учињена недела.”, рекао је Ракић.

Истакао је да Срби на Косову и Метохији и данас живе живот пун несигурности.

”Сваки нови дан је нова зебња и страх да ли ће још нешто лоше да се деси. Никада нисмо и нећемо заборавити спаљене српске светиње, убијања, повређене и прогнане, спаљивања наших вековних огњишта. И поред свега, зарад будућности нових генерација пружили смо руку помирења, али та рука и даље стоји у ваздуху”, казао је Ракић.

Ракић је након служења парастоса страдалима и полагања цвећа код споменика “Истина” у Северној Митровици, казао да ће српски народ спаљено, оскрнављено и порушено обновити и да никада неће одустати од намере да на овим просторима остане и опстане, јер га на то обавезују сви изгубљени животи на Косову и Метохији од 1999. године па до данас.

”И ако је прошло 19 година, памтимо као да се јуче догодило. У само два дана спаљено је 35 цркава и манастира, протерано 4000 Срба, страдало 19 и повређено више од хиљаду људи, спаљено више од 950 кућа, етнички очишћено шест градова и девет села. Због тога понављам да само истином, правдом и вођени чињеницом да се погром Срба више никада не сме догодити, можемо доћи до међусобног помирења и суживота”, нагласио је председник Српске листе Горан Ракић.

Извор: ТВ Мост, саопштење

You may also like...