„Delegacije Kosova i Srbije dogovorile su se u Briselu o većini pitanja o Asocijaciji (Zajednici) opština“

Delegacije Kosova i Srbije dogovorile su se u Briselu o većini pitanja o Asocijaciji (Zajednici) opština sa srpskom većinom, javila je prištinska televizija Klan Kosova poznata po dobrim vezama s kosovskim vlastima. Prema Klan Kosova, većina spornih pitanja u vezi s tim problemom prevaziđena su.Kako se navodi, nije prihvaćen zahtev srpske strane da se za izbor članova Asocijacije održe posebni izbori. Kosovska strana je zatražila da Asocijacija ima delegate iz opština i da ne bude posebnih izbora.
Srpska strana je takođe zatražila da se imovina Kosova tretira kao „imovina pod jurisdikcijom Kosova“, a ne imovina Kosova. Međutim, prema ovoj televiziji, obe strane su se dogovorile da se imovina ipak prizna i tretira kao imovina Kosova.
Izvor-Beta
U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga na nivou premijera, uz posredovanje EU, a jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).Kako je najavila kancelarija Evropske službe za spoljne poslove, dve strane će na sastanku nastojati da finalizuju sporazume o ZSO, kao i energetici, Telekomu, a razgovaraće se i o slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.U Beogradu kažu da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića. Nova runda dijaloga trebalo bi da donese odgovor na pitanje hoće li se dve strane složiti da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja po čemu su pozicije i dalje prilično udaljenje.
Izvor-Tanjug

You may also like...