• . Predstavnici Vlade Srbije i Srba s Kosova složili su se da nema sumnje da će ZSO biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Leposaviću da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice što je rezultiralo sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno frormiranje. Više od šest meseci traje njihova opstrukcija, pokušaji da spreče njeno osnivanje. Međutim, s obzirom na to da je odnos snaga u svetu i uticaj međunarodne zajednice ovde na KiM veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena”, rekao je Đurić. Đurić je dodao zvanični Beograd mirno ne gleda i ne čeka da neko udeli političku milostinju već da se očekuje od Brisela, čitave međunarodne zajednice, da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume. U međuvremenu, mi radimo normalno i pripremamo u političkom smislu i svakom drugom smislu osnivanje ZSO, rekao je Đurić. Sada nakon najnovijeg sastanka dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi Statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno da započne, rekao je on
• . Kosovska ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je da dijalog između Prištine i Beograda proces koji uveliko traje.Ona je dodala da je teško precizirati datum formiranja Zajednice srpskih opština Tahiri je izričita da je Priština ta koja treba da sastavi statut Zajednice srpskih opština, a ne Beograd, uz napomenu da će i taj akt biti prosleđen kosovskom Ustavnom sudu. “U trenutku kada Ustavni sud kaže da je statut u saglasnosti sa Ustavom, tada će statut postati važeći pravni akt”, rekla je Tahiri. Prema njenim tvrdnjama,”mnogo zavisi od Srbije, od izmena njenih zakona i udela u ukidanju paralelnih struktura”. “Ona treba da prestane da isplaćuje lične dohotke zaposlenima u paralelnim strukturama i raskine njihove ugovore o radu. Što pre Srbija završi ove poslove i Vlada Kosova će brže raditi na izradi statuta”, izjavila je Tahiri.
• 3.Srbi pre imati svog kandidata za predsednika Kosova nego što će podržati nekog drugog kandidata To je izjavio ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić. Marić je kazao da izbor kosovskog predsednika nije nikada bio predmet koalicionog sporazuma, ali da je sigurno da će pre imati svog kandidata, nego da će razmišljati o tome da podrže nekog drugog. Marić je napomenuo da sa predstavnicima Srba o podršci predsedničkom kandidatu niko nije razgovarao sa njima i da je na pitanje da li imaju kandidata – njihov odgovor: “Hoćemo Zajednicu srpskih opština” . Upitan da kaže da li je ZSO uslov za predsedničku podršku od strane Srba Marić je kazao da se o tome nije razgovaralo ali da ZSO ne može da bude uslov jer je, kako je kazao, ZSO koja je neispunjena obaveza iz koalicionog sporazuma njihovih partnera. Vladajuća većina namerava da pre 17. februara održi Skupštinu i izabere Hašima Tačija za presednika Kosova.
• 4. Portparol američke ambasade u Prištini Filip Druri izjavio je da SAD veruju da će dijalog političkih lidera dovesti do rešenja krize na Kosovu Getty Images On je naveo da američka administracija smatra da prevremeni izbori neće rešiti sadašnju situaciju, jer neće promeniti sastav Vlade Kosova. Druri je za Koha ditore kazao da dijalog započet u ponedeljak na inicijativu predsednice Kosova Atifete Jahjaga treba da se nastavi. “Pohvaljujemo predsednicu Jahjagu i lidere političkih stranaka koji su se sastali kako bi započeli pronalaženje rešenje za sadašnju političku blokadu i pozivamo političke partije da nastave dijalog kako bi se pronašao put koji vodi napred, u najboljem interesu građana Kosova”, rekao je Druri. Dodao je da je razgovor jedini “put koji vodi napred” da se pronađe kompromisno rešenje, ali i da nije isključena mogućnost izbora kao “put” izlaska iz sadašnje situacije.
• 5. Misija OEBSa na Kosovu yapocela je obuku pripadnika civilne yastite.Obuka u trajanju od šest nedelja organizuje se na zahtev kosovskog ministarstva za dijalog i održava se u Vučitrnu, na Akademiji za javnu bezbednost. „Misija Oebsa sprovodi ovu obuku kao deo svoje podrške sprovođenju briselskog sporazuma koji je postignut između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom Evropske unije,“ , istakao je šef ove misije, ambasador Žan Klod Šlumberže. Na ceremoniji su pored Šlumberžea učestvovali i ministarka za dijalog Edita Tahiri, generalni sekretar u Ministarstvu za administraciju lokalne uprave, Besnik Osmani, generalni direktor Akademije za javnu bezbednost Ismail Smakići, kao i predstavnica Euleksa, Eva Gutjahr. 378 polaznika nekadašnje Civilne zaštite nedavno su potpisali ugovore i radiće u različitim ministarstvima i agencijama na Kosovu.
• 6. Centralna izborna komisija Kosova juče je suspendovala 14 političkih partija, a u obrazloženju odluke komisija je navela da ove partije nisu dostavile potpunu dokumentaciju Kancelariji za registraciju i potvrđivanje političkih partija na Kosovu. Rok za podnošenje godišnjih izmena je bio 31. januar 2016. Na sednici kojom je predsedavala predsednica CIK-a Valjdeta Daka razmatran je predlog za suspenziju 17 partija. Među suspendovanim partijama su i Crnogorska partija Kosova, Jedinstvena goranska partija, Socijaldemokratija, Nova partija Kosova i Srpska narodna partija Kosova.
• 7. SPORT
• Futsal reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva pobedom nad selekcijom Ukrajine rezultatom 2:1 Istorijski plasman Srbije u polufinale obezbedio je Miloš Simić golom u poslednjoj sekundi utakmice.

• VREMENSKA PROGNOZA Danas je u nasem gradu bilo oblacno,sa minimalnom temperaturom3 a maksimalnom dnevnom 12 stepeni,dok se za sutra ocekuju povremeni pljuskovi,a temperatura ce se kretati od 2 minimalna a maksimalna dnevna do 11 stepeni,kolicina padavina ce biti 3,7 mm a vetar ce duvati brzinom od 6,4 m/s