Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Maric izjavio je danas, povodom početka nove runde tehničkog dijaloga stručnih timova Beograda i Prištine u Briselu, da očekuje postizanje dogovora o najvažnijem pitanju – ZSO.
Marić je izrazio nadu da neće biti blokada u sprovođenju dela sporazuma i dodao da je nekoliko meseci dovoljno da ZSO zaživi, da se formira i da stupi na snagu.

On je najavio da bi ZSO odmah činilo 10 opština i dodao da se nada da će se dve, koje su u planu da se formiraju – Prilužje i Gora, izjasniti da, takođe, žele da se priključe ZSO.

Marić je podsetio da je narod na Kosovu i Metohiji podržao Briselski sporazum zbog ZSO.

“Naša očekivanja su velika zato što u prethodnim rundama nije došlo do dogovora, ovo pitanje se odlagalo. Međutim, nakon konsultacija, koje smo imali prošle nedelje u četvrtak sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, očekujemo da do dogovora dođe”, rekao je Marić na RTS-u.

On je izrazio uverenje da je međunarodna zajednica rešila da zatvori ova pitanja i da će ograničiti bilo kakve uslove koji mogu da dođu sa prištinske strane.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašim Tačija da ZSO ipak neće imati izvršna ovlašćenja, Marić je rekao da je Beograd dobio signale iz visokih političkih krugova u Briselu i u Vašingtonu da se mogu očekivati provokacije albanskih političara koje služe isključivo za dnevno političke svrhe.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji veruje i u premijera Aleksandra Vučića i u direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića da će se oni izboriti da ZSO dobije formu i nadležnosti kakve su neophodne da se Kosovo i Metohija zaštiti i da ima budućnost, dodao je Marić.

autor: MI
izvor: Tanjug