Optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija će se suditi pred specijalnim sudom u Hagu

Optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija će se suditi pred specijalnim sudom u Hagu, a ne u Prištini kao što je tražila kosovska vlada, saznaje Tanjug iz briselskih diplomatskih izvora.
Nakon višemesečnih konsultacija iza strogo zatvorenih vrata, zemlje članice su odlučile da se osobama koje bude optužio šef specijalnog istražnog tima Klint Vilijamson sudi u Holandiji, rekao je Tanjugu briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. “U Prištini ne bi bilo moguće obezbediti adekvatnu zaštitu svedoka i ostalih učesnika u procesu”, rekao je Tanjugov izvor.Ovim je neuspešno okončana intenzivna ofanziva kosovske vlade na čelu sa Hašimom Tačijem da se suđenje održi u Prištini, uz učesće kosovskih sudija i tužilaca. Specijalni tim koji predvodi Vilijamson već skoro četiri godine istražuje navode iz izveštaja Dika Martija, u kome su opisani zločini pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad Srbima, Romima i “nelojalnim” Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.
Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o vađenju organa od kidnapovanih civila u takozvanoj “žutoj kući” u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

 

Izvor-Tanjug

You may also like...