SDP Olivera Ivanovića ukazuje na neregularnost biračkog spiska

GI SDP Oliver Ivanović zatražila da se koristi birački spisak sa prethodnih izbora, a ne birački spisak koji je OEBS dostavila Izbornoj komisiji u Kosovskoj Mitrovici

Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović saopštila je u subotu zamerke na birački spisak koji je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju dostavila Izbornoj komisiji u Kosovskoj Mitrovici i zatražila da se koristi prethodnih izbora.

U saopštenju SDP najoštrije osuduje, kako navode, manipulacije sa konacnim birackim spiskom koji je od strane OEBS-a dostavljen Opštinskoj izbornoj komisiji u Kosovskoj Mitrovici.

U SDP-u ističu da je biracki spisak u roku od 14 dana uvecan za 514 glasaca, od kojih je 476 Albanaca, i da sada sadrži 28.429 glasaca.

„Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da je upis u birački spisak ostvaren protivzakonito, od strane za to nenadležnog organa i da se OEBS i ostale međunarodne organizacije koje prate ovaj izborni proces nisu usprotivili kršenju propisa i manipulaciji biračkog spiska“, stoji u saopštenju.

U ovakvim uslovima, iluzorno je govoriti o regularnosti izbornog procesa pa se dovodi u pitanje i učestvovanje na izborima za gradonacelnika u ovakvim okolnostima, ističu u G.I. SDP Oliver Ivanović.

SDP na kraju zahteva od OEBS-a i Centralne izborne komisije da se prilikom održavanja ponovljenih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice koristi birački spisak koji je već korišćen na prethodnim izborima, kao i da se ispita čitav slučaj manipulacije biračkim spiskom, i odgovorni snose sve pravne posledice.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice održavaju se 23. februara a u trci za gradonačelnika pored Olivera Ivanovića su kandidat G.I. „Srpska“ Goran Rakić, DPK Fljorent Azemi i LDK Musa Miftari.

Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici počinje u ponedeljak i traje do petka, samo pet dana.

 

izvor: Novosti

You may also like...