Sledeći korak u dijalogu sa Prištinom biće formiranje Zajednice srpskih opština

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Medveđi da u Briselu još nije razgovarano o statutarnom formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.Dačić je, reagujući na ocenu zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri da usvojeni statuti opština na severu Kosova nisu u skladu sa zakonima Kosova, naglasio da pitanje statuta tek treba da bude na dnevnom redu u Briselu.”Sledeći korak u dijalogu sa Prištinom biće formiranje Zajednice srpskih opština, to znači da tek treba da se raspravi pitanje statuta. To još nije bila tema rasprave na tom najvišem nivou. Sa druge strane, za to je neophodno da se obave određene pripreme, neophodno je da opštine donesu odluke o tome”, rekao je Dačić tokom posete Medveđi.
On je ponovio da je za Srbiju to pitanje suštinski najznačajniji deo Briselskog sporazuma.

Premijer je prokomentarisao i najave iz Prištine o formiranju Vojske Kosova, rekavši da to nije u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

“Tražimo da se to pitanje raspravi na sednici Saveta bezbednosti UN. Ono što je bitno je da smo Briselskim sporazumom dogovorili da bilo kakve, neke buduće oružane snage ako se formiraju, ne smeju da dolaze na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a odnosno NATO-a. To je bila garancija koju smo tražili dok se ne uspostavi međusobno poverenje”, kazao je Dačić.

IZVOR B92

You may also like...