Vučić i Mustafa u Briselu, EU očekuje konkretne dogovore

Glavne teme današnjeg dijaloga biće Zajednica srpskih opština, energetika, telekomunikacije i „Park mira“ na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je ranije najavljeno iz Brisela, razgovore će u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini voditi beogradski tim na čelu sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem sa prištinskom delegacijom koju će predvoditi kososvski premijer Isa Mustafa.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Tanjugu da je Mogerini svesna da je neralno očekivati da se sva četiri složena problema razreše na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Nemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine. Prema izjavama evropskih zvaničnika, ukoliko današnji razgovori budu plodonosni, Srbija bi prva poglavlja mogla da otvori već na jesen, a najkasnije do kraja tekuće godine.

Kada je reč o Prištini, od napretka u dijalogu zavisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, koje se u slučaju povoljnog ishoda takođe očekuje na jesen.

izvor: N1

You may also like...