Брнабић: Додатно ће се помоћи лабораторија у Косовској Митровици за тестирање на вирус корона

 

Ана Брнабић, премијерка Србије рекла је на отварању лабораторије “Ватрено око” у Нишу је да држава прави план за јесен и да ће бити формиран тим стручњака који ће обићи све лабораторије за тестирање на ковид-19 како би се, додала је, утврдило шта још треба набавити од агенаса, тестова и лабораторијског материјала.

“Такође, тим Српског лекарског друштва и Медицинског факултета ће обићи микробиолошке лабораторије и проценити где још може да се ради тестирање на вирус корона, као и да ће се додатно помоћи лабораторија у Косовској Митровици”, рекла је Брнабићева у Нишу.

Премијерка није прецизирала да ли ће и када лабораторија у Косовској Митровици почети са вршењем анализа тестираних на Ковид-19.

До сада су се узорци тестираних пацијената слали на Институт “Торлак”, лабораторију Ветеринарског института у Краљеву и “Ватрено око” у Београду.

Последњих дана 60 узорака дневно шаље се лабораторији “Ватрено око” у Београду. Раније је најављено да ће лабораторија у Нишу бити значајна и за српско становништво на Косову и Метохији.

Лабораторија “Ватрено око”, у којој ће бити тестирани узорци на коронавирус, отворена је јуче у Нишу.

Влада је уложила 3,5 милиона евра у изградњу лабораторије, а кинески “Зиђин“ донирао је 500.000 евра вредну опрему.

 

 

ИЗВОР  ТАНЈУГ,РТС

You may also like...