У последња 24 сата у Србији је регистровано 339 нових случајева коронавируса

У последња 24 сата у Србији је регистровано 339 нових случајева коронавируса, а тестирано је 9.436 особа. Преминуло је још 8 пацијената. На респираторима се тренутно налазе 162 особе.

Пелемиш: Тешка али стабилна ситуација, довољно места у болницама

Србија је још увек у тешкој, али стабилној епидемиолошкој ситуацији, каже инфектолог и члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш. Додаје да су болнице и даље оптерећене, али да има довољно места за збрињавање свих пацијената оболелих од ковида 19 током викенда.

Мијомир Пелемиш је новинарима, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид-болница, рекао да верује да неће бити разлога да се премештају болесници из Београда у унутрашњост и обрнуто.

„Све болнице имају довољно места за пријем нових болесника, јер се више пацијената отпушта него што се прима“, напоменуо је Пелемиш.

Навео је да је број инфицираних пацијената у Србији на високом, али стабилном нивоу и да још није време да се каже да смо у повољној ситуацији.

„Ми смо у тешкој, али стабилној ситуацији. Инсистирамо да се мере превенције и даље строго спроводе, а то су ношење маски, физичка дистанца, прање руку. То је једино што може да заустави инфекцију“, истакао је Пелемиш.

Подсећа да за коронавирус нема лека и да је вакцина још увек у фази испитивања, те да нема места за опуштање и да неко помисли да је вирус побеђен.

„Нико није победио овај вирус. Можда ће га победити вакцина“, навео је Пелемиш.

„Повећан број старијих болесника“

Напомиње да је у овом периоду повећан број болесника старије животне доби и да се дешава оно на шта су лекари упозоравали.

„Упозоравали смо да ће доћи до заражавања младих који ће онда инфекцију пренети старијима који су се чували. Ово је последица дружења и непоштовања мера превенције“, рекао је Пелемиш.

Наводи да ће бити све више тежих болесника у болницама.

„Док у болницама има пуно болесника у интензивним негама и на респиратору Србија неће бити у повољној ситуацији“, нагласио је Пелемиш.

„Високе температуре не уништавају ни стомачни вирус“

Упитан како коронавирус не уништавају високе температуре и УВ зрачења, он је рекао да је вирус потпуно нов, да је кроз клиничку праксу обично било правило да високе температуре убијају вирус.

„Међутим, сви заборављају на ентеровирусе или у народу познате као стомачне вирусе. Они се јављају у летњим месецима тако да није ово једини вирус који опстаје на високим температурама“, закључио је Пелемиш.

Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију Клиничког центра Србије, каже да, пошто тренутно нема ни лека ни вакцине, грађани морају да буду свесни да су маске сада тај лек и та вакцина.

ИЗВОР РТС

 

You may also like...