Потписан споразум о намерама између ДФЦ, Ексим, Београда и Приштине

Потписан споразум о намерама између ДФЦ, Ексим, Београда и Приштине

Америчка Међународна финансијска развојна корпорација (ДФЦ) и Извозно-увозна банка САД (ЕXИМ) потписали су споразуме о намерама са Београдом и Приштином у циљу помоћи у финансирању изградње ауто-пута мира, који ће повезивати Ниш и Приштину.

Како је саопштено из ДФЦ и америчке Ексим банке, потписани споразуми нису обавезујући и биће праћени стандардним радњама пре него што финансирање пројекта буде званично успостављено.

„Ауто-пут мира допринеће економском развоју и регионалној интеграцији, повезивањем Ниша и Приштине“, казао је представник ДФЦ Адам Боулер, додајући да ће тај пројекат „служити као моћан симбол нових, трансформишућих односа“ Београда и Приштине.

Он је додао да је ДФЦ у сарадњи са америчком Ексим банком посвећена напретку мировног процеса, инвестирањем у пројекте који доносе нова радна места и одрживе економске користи за обе стране.

Председавајући америчке Ексим банке Кимберли А. Рид рекао је да је да је ауто-пут мира значајан корак у економској сарадњи Београда и Приштине.

„Похваљујем рад председника Трампа и целе администрације на овом историјском споразуму…Извозно-увозна банка САД је посвећена подршци процеса који доносе напредак економском развоју и запошљавању у региону и подржава амерички извоз и раднике“, казао је.

Како је саопштено, ДФЦ и Ексим планирају да касније овог месеца пошаљу делегације у Београд и Приштину како би се остварио напредак у раду на ауто-путу мира и на другим пројектима.

ДФЦ ће се такође посветити раду на терену у склопу отварања свог првог представништва у региону.

Стално представништво ДФЦ у Београду олакшаће спровођење примарних пројеката, као што је ауто-пут мира, који ће довести до стварања нових радних места и економског раста у региону, додаје се у саопштењу.

IZVOR RADIO KONTAKT PLUS

You may also like...