ОЕБС забринут за безбедност новинара на КиМ

Представник ОЕБС за слободу медија Арлем Дезир и шеф мисије ОЕБС у Приштини Јан Брату, изразили дубоку забринутост за безбедност новинара у Косовској Митровици.
Подсетимо, новинари су нападнути током извештавања о интервенцији полиције на северу Косовске Митровице, када је ухапшен директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Током полицијске операције која се догодила 26. марта, повређено је пет новинара, а уништена је медијска опрема, истиче ОЕБС у саопштењу.
“Дубоко сам забринут због напада на ове новинаре. Медијским радницима је неопходно омогућити да раде свој посао слободно, без страха за своју безбедност”, рекао је Дезир.

Амбасадор Брату наводи да је легитимно право медија да прате догађаје и извештавају, што је део контроле и равнотеже у демократском друштву. “Неопходно је да ова права поштују и подржавају сви учесници, укључујући и полицију”, рекао је Брату.

ОЕБС наводи да је легитиман посао многих новинара, који прате догађаје, био угрожен, а додаје и да је група људи на маргинама тог инцидента напала једног фоторепортера.
извор Б92

You may also like...