Канцеларија за Kосово и Mетохију

ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА

ЦАРСКА ЛАВРА

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ

Игуману манастира архимандриту Сави

 

Високопреподобни оче игумане,

 

Вама, братству манастира и свим верницима који деле са нама радост данашњег празника, у име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име честитам храмовну славу Вазнесења Господњег.

 

И ове године царска лавра дочекује славу уз бројна искушења, али и одлучну заједничку борбу братства ове светиње, Српске православне цркве, као и државе Србије, да се сачува истина на којој Високи Дечани почивају вековима.  Физичка угроженост задужбине светог краља Стефана Дечанског препозната је не само од Унеска, на чијој се листи налази као један од највреднијих и најугроженијих споменика човечанства, него и од стране реномиране организације „Европа Ностра“, која је сврстала овај средњевековни српски бисер на листу 7 локалитета угрожене баштине у Европи за 2021. годину. Због тога је данас важно да заједничким прегнућем одолимо и изборимо се са разним притисцима и насртајима којима су континуирано изложени наша држава, народ и наше светиње, посебно на Косову и Метохији.

 

Нека данашњи празник и молитве светог краља помогну, да истином и вером, негујући љубав, слогу и заједништво, сачувамо наше светиње, језик, предање и богато културно српско наслеђе на Косову и Метохији, а пре свега наш останак и опстанак на огњиштима предака.

 

То је уједно и једини пут да као народ дочекамо наше Васкрсење и наше  Вазнесење.

 

Нека Вам је срећна и Богом благословена Слава!

 

ДИРЕКТОР

др Петар Петковић

You may also like...