Завршена прва рунда разговора експерата Београда и Приштине

Прва рунда разговора Београда и Приштине на нивоу експерта завршена је данас у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да експертска делегација Београда сутра наставља разговоре са ЕУ посредницима. Косовски координатор за дијалог Скендер Хисени изјавио је да су се сложили у одређеним елементима.

Технички разговори делегација Београда и Приштине почели су и завршили се билатералним састанцима с посредицима Европске уније у дијалогу о нормализацији односа.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да експертска делегација Београда сутра наставља разговоре са ЕУ посредницима.

Ђурић је рекао да представници Приштине одбијају преговоре о економској сарадњи и зато неће присуствовати сутрашњем састанку о тој теми.

„Ми ћемо доћи и разговарати са Европском комисијом о финансијској помоћи нашем региону“, изјавио је Ђурић за Танјуг.

Хисени: Сложили смо се у одређеним елементима

Косовски координатор за дијалог Скендер Хисени изјавио је, након састанка са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем у Бриселу, да су се сложили у одређеним елементима, јавља Коха, преноси Косово онлајн.

Хисени је истакао да не очекује да ће тај процес бити лак, али да ће имати праву динамику, наглашавајући да се не може развлачити „у недоглед“.

Према његовим речима, неће бити договора о одређеним тачкама, ако не буде свеобухватног споразума.

Додао је да ће требати одређено време да се „позабаве“ одређеним елементима, односно поглављима свеобухватног споразума.

Хоти: Споразум са Србијом биће у складу са косовским уставом

Косовски премијер, Авдулах Хоти пренео је посланицима косовске скупштине да ће споразум са Београдом бити у складу са косовским уставом, и да не може да наруши уставно уређење.

Авдулах Хоти навео да је његова обавеза да заступа Косово у дијалогу.

„Моја обавеза да заступам Косово у дијалогу произилази из косовског устава. Чак и принципи на којима ће се заснивати споразум са Србијом заснивају се на овом уставу“, рекао је Хоти подносећи извештај о досадашњим разговорима са званичницима Београда.

Према Хотију, први принцип значи да је „територијални интегритет недодирљив и неприкосновен“.

„Други принцип подразумева да уставна организација не може бити погођена“, навео је Хоти.

„Споразум са Србијом биће у складу са Уставом. Устав је једини инструмент који таквом споразуму даје легитимитет“, подвукао ј

РТС

You may also like...