Дамјан Јовић се састао са Дејвидом Спрулом

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић састао се  са генералним директором Одељења за евроазијска и европска питања Министарства спољних послова Канаде Дејвидом Спрулом.

Јовић је госта упознао са политичком ситуацијом на Косову и Метохији и проблемима Срба због политичке обесправљености и сталних покушаја да се насилним и недемократским средствима потчине вољи Приштине.

Срби и Албанци, како је истакао, своје несугласице око Косова и Метохије не могу решитити никако другачије осим дијалогом, међутим у овом тренутку, због радикализације политичке реторике у Приштини и одбијања да се повуку антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије, наставак дијалога није изгледан.

Он је подсетио да је протекло више од годину дана од увођења такси од 100 одсто, а да у међувремену није предузет никакав делотворан притисак од стране ЕУ, иако је реч о најфлагрантнијем кршењу европских вредности, ЦЕФТА споразума и  Споразума о стабилизацији и придруживању.

Притиска, како је констатовао Јовић, није било ни због тога што Приштина више од шест и по година касни у спровођењу обавеза по питању Заједнице српских општина, која је кључни елемент првог Бриселског споразума, због чега је ЕУ, као посредник у дијалогу и гарант спровођења, у знатној мери изгубила ауторитет.

извор РТВ Кис

You may also like...