Османи: Очекујемо јасан сигнал ЕУ према Западном Балкану

Османи: Очекујемо јасан сигнал ЕУ према Западном Балкану

Председница привремених власти у Приштини Вјоса Османи изразила је данас у Бриселу наду да ће ЕУ упутити снажан сигнал европској будућности Западног Балкана.

Османи је, пред Самит ЕУ-Западни Балкан, рекла да је дошла да говори у име грађана Косово, који су део европске породице и вековима су дали допринос европским вредностима.

„Ту сам да пошаљем снажну поруку да нам је јасна порука потребна од ЕУ, уједињења порука према Западном Балкану, јер што се више простора остави за друге, они ће тај простор користити“, казала је она.

Навела је да се земље региона надају јасној европској перспективи.

Приштина, каже, подржава приступне преговоре Северне Македоније и Албаније, и оценила да је време да све демократске земље, које су показале да деле европске вредности, треба да напредују на европском путу.

Изразила је наду да ће бити напретка и по питању визне либерализације за Косово и тврди да је Приштина испунила све критеријуме и да се ради о великој неправди.

Османи је додала да Приштина подржава статус кандидата за Украјину и Молдавију, истичући да то те две земље заслужују, јер су, каже, спремне да дају живот за европске вредности.

„Не видим ниједан проблем по Западни Балкан у давању статуса кандидата Украјини и Молдавији. Напротив, то би могло да отвори врата ЕУ и послало јасну поруку од геостратешког значаја“, рекла је Османи.

Према њеним речима, Косово јасно корача евроатлантским путем и никада није гледало у другу страну, нити ће губити стрпљење. „Они који су окренути европским путем треба да на њему напредују, а они који мисле да могу да корачају на два пута, не заслужују да напредују на европском путу. Не можете ићи на два пута“, оценила је она.

Османи сматра да Србија није показала спремност да се усагласи са ЕУ о санкцијама и да то наноси штету целом региону, јер се, како тврди, тиме допушта руски утицај.

Према њеном мишљењу, то је негативно по мир и стабилност.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...