Петковић: Албански политичари претећим порукама показују да их дијалог не занима

Петковић: Албански политичари претећим порукама показују да их дијалог не занима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да албански политичари у Приштини претећом поруком да једино исходиште дијалога Београда и Приштине мора бити такозвано међусобно признање, доказују да их дијалог, договор и трагање за компромисним решењем не занима.

„Уместо што безочно обмањују јавност и свакодневно саботирају дијалог, нека признају да их не интересује грађење мира и стабилности, већ да се залажу за замрзнути конфликт и свакодневне тензије на терену, које су нажалост опасност и алтернатива дијалогу“, навео је Петковић.

Петковић: Албански политичари претећим порукама показују да их дијалог не занима

Он је истакао да наметнута решења и једнострани потези нити су дијалог, нити помажу међусобном разумевању и договору, већ појачавају тензије и јаз који постоји међу народима на територији Kосова и Метохије.

Београд је, понавља, кредибилан партнер у дијалогу и спреман је да у најбољој вољи седне за преговарачки сто у Бриселу, да бисмо решавали питања од интереса и за српски и албански народ у покрајини, а питање међусобног признања нити је тема, нити ће бити тема у статусно неутралном дијалогу у Бриселу.

Зато, истиче, нека албански политичари не троше узалуд дневнице, ако их само то занима, него нека тај новац паметније потроше на своју урушену економију“, рекао је Петковић.

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи изјавила је да се припремају за дијалог са Београдом 15. јуна у Бриселу и да им је циљ постизање договора „ради узајамњог признавања у постојећеим границама“.

РТС

 

You may also like...