Самит ЕУ – Западни Балкан, Вучић: Верујемо у европску будућност Србије и региона

Самит ЕУ – Западни Балкан, Вучић: Верујемо у европску будућност Србије и региона

Председник Александар Вучић са лидерима из региона учествује на Самиту ЕУ–Западни Балкан у Бриселу. Најпре ће се одржати састанак лидера ЕУ и шест партнера са Западног Балкана, након чега су предвиђене конференције за медије.

Председник Александар Вучић рекао је, по доласку на Самит ЕУ, да је дошао у Брисел да разговара са европским пријатељима о будућности Србије и региона.

На питање шта очекује од данашњег састанка, рекао је „ништа“, а на то да ли се уплашио доласка у Брисел, као што су неки тврдили, поручио је да су прошла времена у којима неко може слободне и независне државе да уцењује пристицима.

„Ми смо овде дошли код пријатеља. Верујем у европску будућност Србије и Западног Балкана. Заједно ћемо се борити на том путу поштујући себе и верујући да заједнички можемо много тога да урадимо. То да смо уплашени и да смо много мали, а неки много велики оставите неком другом, то су приче за малу децу“, поручио је председник.

„Желимо да убрзано развијамо пријатељске и братске односе. Верујем да ћемо на европском и свим другим путевима бити заједно“, нагласио је Вучић.

Пренео је да је јутрос разговарао са македонским премијером Димитром Ковачевским, а на питање шта мисли о билатерализацији преговарачког процеса, указао је да је то Србији урађено са Приштином, тиме што је добила поглавље 35.

„Не могу да кажем да је Ковачевски срећан. Видећемо шта ће бити“, додао је Вучић.

Истакао је да је Северна Македонија за Србију братска и пријатељска земља и да све што осећа Скопље као да осећамо у у Београду.

Председник Вучић изјавио је, на питање медија из региона, да ли очекује критике у Бриселу због неувођења санкција Русији, да има спреман одговор на те критике и поручио да Србија седи на својој столици.

На питање да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц раније рекао да очекује да Србија призна Косово, Вучић је кратко одговорио: „И ја сам њему рекао да ми то не очекујемо“.

Вучић је указао да је у Бриселу како би разговарали о европској будућности региона, те да верује да ће бити добрих закључака за Западни Балкан.

Одговарајући на питања страних новинара, Вучић је појаснио да је премијерима Северне Македоније и Албаније, уочи одлуке о доласку у Брисел, разговарао о питању односа Северне Македоније и Бугарске, будући да неке земље у ЕУ желе да блокирају почетак преговора Скопљу и Тирани.

„То је био разлог, о томе смо разговарали. Али смо овде, овде смо да разговарамо о европској будућности и верујемо да ће бити добрих закључака за Западни Балкан“, рекао је Вучић и додао да ће бити добро ако се до њих дође, а ако не, свакако смо, каже, захвални Унији на инвестицијама и донацијама.

Урадићемо све да сачувамо себе, додао је Вучић.

На питање у вези са Украјином, Вучић је рекао да је Србија у Генералној скупштини УН већ гласала против руске агресије на Украјину и да подржава територијални интегритет Украјине, као што, истиче, подржава и територијални интегритет Србије, што, констатује, није случај са већином земаља ЕУ.

Додао је да је то веома компликовано питање, те да нема сумње да ће се данас у Бриселу и о томе разговарати. „Ми поштујемо себе, барем мислимо да поштујемо себе мало више од неких других“, рекао је Вучић.

На питање о предлогу Словеније да се БиХ додели статус кандидата, Вучић је рекао да је увек за напредак свих балканских земаља на ЕУ путу.

Рама: Срамотно „киднаповање“ две земље на путу у ЕУ

Премијер Албаније Еди Рама рекао је, по доласку на Самит ЕУ, да је срамотно што је једна земља НАТО-а Бугарска „киднаповала“ две друге чланице, Северну Македонију и Албанију, на њиховом европском путу и то у време када у европској залеђини дивља врућ рат, а да 26 држава седе мирно, показујући своју немоћ.

Рама је новинарима рекао да је ово нови дан у Европи, али не и у Бугарској.

Указао је да Албанија зна да на европском путу увек има нека Бугарска, али да неће мењати свој курс, да ће наставити да гради Европу у свом дому.

„Отворени Балкан“ је реални одговор на ситуацију у којој пут интеграције настављамо, јер немамо алтернативе, додао је Рама.

Упитан да ли треба „Косово да се прикључи ‘Отвореном Балкану'“, Рама је одговорио да је та инцијатива отворена за све.

Албанија, према његовим речима, ради свој део посла, спроводи реформе и наставиће не само зато што то тражи Брисел, већ „зато што то наша деца траже од нас“.

На питање да ли подржава статус кандидата за Украјину, Рама је подсетио да је Северна Македонија 17 година кандидат, Албанија осам, као и да Украјинци не би требало да имају много илузија.

Шолц поручује да Западни Балкан мора да има добру прилику да уђе у ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је у Бриселу да Западни Балкан мора да има „добру прилику“ да уђе у Европску унију.

Вархељи: Тренутак је за одговорне одлуке, Западни Балкан да буде део ЕУ

Високи комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи поручио је, уочи самита ЕУ–Западни Балкан, да је сада тренутак за доношење одговорних одлука и истакао да Западни Балкан треба да буде део ЕУ.

„ЕУ озбиљно схвата све бугарске бриге и оне су сада део преговарачког процеса. Сада је моменат за одговорне одлуке. Западни Балкан треба да буде део Европске уније. Заједно ћемо бити јачи“, навео је Вархељи на Твитеру.

Позвао је бугарски парламент да стави на гласање предлог о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

„Опозициони ГЕРБ Бојка Борисова већ је показао лидерство истичући такав предлог. Сви треба да ураде исто. ЕУ мора да се покрене“, поручио је Вархељи.

Борељ: Консензус проблем, добро што има напретка у дијалогу

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је незадовољство што у Бугарској нема напретка у вези са отварањем приступних преговора Северне Македоније и Албаније и поручио да то показује да консензус није добро решење за доношење одлука у ЕУ.

„Овај случај показује још једном да је проблем консензус у доношењу одлука. Не можемо наставити пошто једна земља блокира. Данас није добар дан, јер је требало да покренемо приступни процес за две земље, али то не можемо, јер једна држава блокира цео процес. Морамо размотрити наше методе рада“, подвукао је Борељ.

Борељ је указао да, међутим, има једну лепу вест, а то је напредак у дијалогу Београда и Приштине у вези са енергетиком.

„То је веома важан корак напред, и наставићемо да радимо даље. Могуће је да ћемо до краја месеца имати састанак на највишем нивоу“, рекао је он.

Истакао је да ЕУ мора да уради све како би Западни Балкан био део њеног света.

То ће се, како каже, учинити позивима да земље региона учествују на састанцима шефова дипломатија ЕУ и на другим скуповима.

„Морамо да наставимо да не дозволимо да се европски пламен угаси на Западном Балкану“, поручио је Борељ.

Извор: РТС

You may also like...