Вучић, Рама и Ковачевски сутра у Бриселу

Вучић, Рама и Ковачевски сутра у Бриселу

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље Отвореног Балкана донели су одлуку о заједничком одласку на самит ЕУ-Западни Балкан који се сутра одржава у Бриселу, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије Александра Вучића.

Наводи се да су у данашњем разговору председника Србије Александра Вучића, председника Владе Албаније Едија Раме и председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског, усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније.

„Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама“, наводи се у саопштењу.

Наводи се да су лидери свесни да теме о којима ће разговарати на самиту неће бити лаке, али да ће њихово учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније.

„Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана“, стоји у саопштењу.

Ковачевски: Без напретка кредибилитет ЕУ на Балкану нарушен

Ако се не обезбеди напредак процеса европских интеграција, то ће бити озбиљан проблем и удар на кредибилитет Европске уније на Балкану, поручио је данас премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

„Еди Рама, Александар Вучић и ја смо данас донели одлуку да реафирмишемо став да Северна Македонија, Албанија и Србија имају европску будућност“, написао је Ковачевски на Фејсбуку.

Он је навео да ће ставове о овој теми сутра заједно пренети на самиту ЕУ о Западном Балкану у Бриселу.

„Одлучили смо да пред пријатељским земљама, које су посвећене економском и политичком напретку региона и које су посвећене брзим и одлучним европским интеграционим процесима, поновимо своју посвећеност европском путу широм Западног Балкана“, истакао је Ковачевски.

Он је додао да Северна Македонија има доказане пријатеље у земљама чланицама ЕУ.

„То су земље које гледају у будућност, за разлику од прошлости, и од којих ми, Албанија, али и регион имамо пуну подршку у испуњавању стратешког циља – чланства у ЕУ“, написао је Ковачевски.

„Ако се не обезбеди напредак процеса европских интеграција, то ће бити озбиљан проблем и удар на кредибилитет ЕУ на Балкану. Своје ставове о овој теми пренећемо заједно, на самиту ЕУ о Западном Балкану, на широком форуму, у центру европске дипломатије“, навео је Ковачевски.

Служба за сарадњу са медијима председника Србије Александра Вучића саопштила је раније данас да су након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље Отвореног Балкана донели одлуку о заједничком одласку на самит ЕУ-Западни Балкан који се сутра одржава у Бриселу.

Извор: ТВ Мост, Саопштење

You may also like...