Hronika028 – 05.02.2016

Vrhovni komandant snaga NATO u Evropi Filip Bridlou rekao je da će se broj pripadnika mirovnih snaga na Kosovu smanjiti samo kada to dozvole bezbednosni uslovi. IZVOR: BETA PETAK, 5.02.2016. | 11:56 Foto: Tanjug Bridlou je tokom posete Prištini kazao da će NATO nastaviti aktivnosti na obezbeđivanju stabilnosti na Kosovu. „Dok Kosovo čini svoje korake napred u izgradnji budućnosti, NATO ostaje opredeljen da igra svoju ulogu stabilnosti. Mi ostajemo fleksibilni i prisutni i promenićemo (broj vojnika) samo onda kada to bezbednosni uslovi dozvole. To je uslovljeni proces i mi ćemo ostati na Kosovu kao značajna snaga, onoliko vremena koliko bude potrebno“, rekao je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi.Govoreći o mogućnosti transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage, Bridlou je kazao da će NATO pratiti kako će se izvršiti transformacija i da li će Kosovo „raditi sa svojim susedima na postizanju dogovora“ o toj temi.

2.Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarao je sa predsednikom Srpske liste Slavkom Simićem o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Đurić i Simić su, kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ponovo potvrdili značaj i neophodnost koordinisanog delovanja i saradnje Vlade Srbije i izabranih srpskih predstavnika na Kosovu i Metohiji, sa naglaskom na potrebi učvršćivanja političkog jedinstva srpskog naroda u Pokrajini Simić je još jednom istakao nedvosmislenu podršku predstavnika Srpske liste politici Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, ocenivši je kao jedini način da se interesi i položaj srpskog naroda na Kosovu dugoročno zaštite.

Tokom razgovora razmotrene su konkretne teme u vezi sa poboljšanjem političkog, bezbednosnog i ekonomskog položaja srpskog naroda na Kosovu.

3.U Gračanici je zapaljen automobil pravnog zastupnika te opštine, Negovana Šaranovića, a policija je izvršila uviđaj i započela istragu Rukovodioci opštine u Gračanici dobijali su preteće poruke i proteklih nekoliko meseci, ali policija još nije otkrila ko ih šalje, prenosi RTS. Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić izjavio je da je to treći ili četvrti put da se pale automobili ili imovina. Kostić kaže da se nada da će počinioci tih dela najzad biti otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

„Mislimo da policija nije apsolutno ništa preduzela u prethodna dva slučaja paljenja imovine naših funkcionera i da je ovo rezultat nerada policije“, rekao je Kostić.

 

4.Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je tokom razgovora sa vrhovnim komandantom NATO u Evropi da Kosovo i NATO uspostave formalne odnoseBeta Kako navodi, cilj je da Priština jednog dana postane punopravna članica severno-atlantskog saveza Ona je u Prištini sa Filipom Bridlavom razgovarala o aktuelnoj situaciji i bezbednosnim izazovima na Kosovu i u regionu, transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i procesu integracije Kosova u Nato.

 

5.Suđenje šestorici albanskih maloletnika optuženih za teško ubistvo u pokušaju 9. aprila 2015. godine u Kosovskoj Mitrovici, kada su na mostu u severnom delu grada noževima napali trojicu srpskih mladića i tom prilikom maloletnom Nikoli Saveljiću naneli teške povrede opasne po život, nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici. Danas bi trebalo da se saslušaju još četiri svedoka optužbe. Govoreći o toku postupka, advokat Vasić je izjavio „da su se optuženi izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužbe, a sudjenje je zatvoreno za javnost, jer se radi o maloletnim izvršiocima krivičnog dela kojima se, pored optužbe za teško ubistvo u pokušaju, na teret stavlja još šest tačaka optužbe“, rekao je Vasić.

„Ono što ovaj postupak čini drugačijim u odnosu na postupak koji se vodi prema punoletnim izvršiocima krivičnih dela je blaže kažnjavanje. Mislim da će odluka biti takva da će uticati na izvršioce da ubuduće ne čine ista ili slična dela, ali o tome je još uvek rano govoriti“ zaključio je Vasić.

6.U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, pred medjunarodnim Eulexovim većem saslušan je maloletni Nikola Saveljć, u slučaju protiv šestorice albanskih maloletnika optuženih za teško ubistvo u pokušaju 9. aprila 2015. godine u Kosovskoj Mitrovici, kada su na mostu u severnom delu grada noževima napali trojicu srpskih mladića i tom prilikom maloletnom Saveljiću naneli teške povrede opasne po život. Maloletni Nikola Saveljić, ispričao je pred većem i detaljno opisao napad na njega i njegove prijatelje 9. aprila, i prepoznao medju okrivljenima trojicu kao napadače.

U nastavku suđenja očekuje se i saslušanje još tri svedoka tužilaštva Krsta Đurića, Nikole Mojsića i Aleksandra Zupca koji su 27.maja 2015.godine od iste grupe maloletnih Albanaca napadnuti noževima i pištoljem.

Svi optuženi ranije su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

U ovom sudskom procesu pred većem za maloletnike u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitovici predsedava sudija Euleksa Nuno De Madeuira.

  1. U selu Potkomlje kod Leška u teškim uslovima živi šestočlana porodica Miladinović. U kontejneru, koji im je posle požara u kojem je izgorela porodična kuća, obezbedila Opština Leposavić, imaju dve prostorije, kuhinju i sobu za spavanje. Majka Pera posle tragične smrti sina i muža trudi se da uz skromnu penziju, za decu koja idu u nadnicu i u školu obezbedi osnovne uslove za život.

Ona je posebno istakla da pomaže opština, ali ta sredstva uz skromnu porodičnu penziju od 5.800 dinara to nije dovoljno. Ima obećanja da joj zaposle jednog sina, i da joj se novčano pomogne, ali zasada, kako kaže Pera Miladinović, ništa nije rešeno.

Član veća Stevan Petronijević kaže da ova porodica živi u teškim uslovima i da se na sve načine pokušava da se pomogne pozdravlja akciju prikupljanja pomoći koju organizuju u Radio Kosovska Mitrovica i poziva građane Leposavića da se pridruže.

Privremeni organ opštine Leposavić u granicama svojih mogućnosti pomaže ovu porodicu.

Radio Kosovska Mitrovica pokrenula je akciju prikupljanja pomoći, a Centar za socijalni rad iz svog programa započeo je izgradnju kuće u selu Beluće kod Leška

 

SPORT Talentovani srpski košarkaš Aleksa Radanov potpisao je u petak trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Radanov je u ponedeljak napunio 18 godina i sada je potpisao prvi profesionalni ugovor u karijeri. Aleksa je tako nakon Aleksandra Aranitovića, drugi košarkaš iz vrlo talentovane generacije rođene 1998. godine crveno-belih koji je potpisao višegodišnji ugovor sa crveno-belima. Srpski teniser Viktor Troicki plasirao se u četvrtfinale turnira u Sofiji pošto je pobedio 134. igrača sveta Danijela Brandsa iz Nemačke u dva seta – 6:4, 6:3. Odbojkaši Crvene zvezde savladali su Inđiju sa maksimalnih 3-0 (25:21, 25:18, 25:19) u drugom meču 12. kola Viner štetiše lige. Odbojkaši Novog Pazara pobedili su u Beogradu ekipu Partizana s 3-1 (25:22, 25:16, 21:25, 25:21) u prvoj utakmici 12. kola Superlige.

You may also like...