Hronika028 10.02.2016

• 1.Pred većem za maloletnike Osnovnog suda u Gnjilanu, trojica albanskih momaka osuđena su na godinu dana zatvora uslovno zbog napada na dvojicu maloletnih srpskih mladića iz sela Gornje Kusce. Nakon presude pušteni su kući, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić. U napadu koji se dogodio krajem oktobra prošle godine, srpskom mladiću Veliboru Petroviću nanete su ozbiljne povrede. Sva trojica maloletnih izvršilaca su priznala krivicu i izrazili kajanje zbog učinjenog dela što je sud ocenio kao olakšavajuću okolnost. „Ono čime sam u postupku nezadovoljan je određenje krivičnog dela od strane tužilaštva za maloletnike u Gnjilanu, obzirom da su kažnjivo ponašanje izrazito blago okvalifikovano kao teži oblik učestvovanja u tuči, “ izjavio je advokat Dejan A. Vasić, zastupnik porodica oštećenih srpskih dečaka.
• 2. Lider GI SDP Oliver Ivanović biće pušten na nekoliko sati iz zatvora da bi prisustvovao rođendanu svom petogodišnjem sinu, javio je Radio Kontakt plus. Ovo nije prvi put da Osnovni sud u Mitrovici omogućava Ivanoviću izlazak iz zatvora. Dok je bio u pritvoru omogućeno mu je da poseti crkvu na dan proslave njegove krsne slave. Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. Izrečenu kaznu izdržava u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici a njegovi branioci čekaju da pisanim putem dobiju prvostepenu peresudu na koju će uloziti žalbu Apelacionom sudu u Prištini.
• 3. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da se Kosovo nalazi „na ivici“ zbog političke situacije koja tamo vlada u poslednjih šest meseci,. „Mislim da se Kosovo u ovom trenutku nalazi na ivici. Napredak je moguć, ali nije siguran. Mnogo posla još ima, a taj posao treba da uradi Skupština koja funkcioniše“, rekao je Delavi za taj sajt. Delavi je podržao inicijativu kosovske predsednice Atifete Jahjage da reši politički zastoj putem dijaloga i izrazio nadu da će stranački lideri nastaviti sa angažovanjem u tom smislu. Takođe je izrazio razočaranje reakcijama nekih od njih koje je, kako kaže, čuo na jučerašnjim sastancima.
• 4. Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da će opozicija ometati izbor predsednika Kosova u parlamentu ako treba i suzavceM Imeri je ocenio da aktuelna politička situacija ne dozvoljava da na funkciju predsednika Kosova bude izabran bilo koji političar tako da će opozicija ometati izbor Hašima Tačija za predsednika, bilo suzavcem bilo drugim oblicima političkog suprostavljanja. Predsednik Kosova bira se u parlamentu. Mandat sadašnjoj predsednici Atifete Jahjaga ističe 6. aprila. Ako ne bude izabran novi predsednik biće raspisani vanredni parlamentarni izbori.
• 5. – Srbi na Kosovu biraju između tri imena koje nameravaju da kandiduju za predsednika Kosova, piše Sputnjik Nezvanično se saznaje da najviše šansi da se suprotstavi albanskom kandidatu ima nestranački kandidata i to žena. Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljubomir Marić je već najavio da će Srbi pre imati svog kandidata za predsednika Kosova, nego što će podržati nekog drugog kandidata (Hašima Tačija), s obzirom na to da izbor kosovskog predsednika nije nikada bio predmet koalicionog sporazuma, čime je potvrdio pisanje Sputnjika od pre nekoliko dana. Slavno Simić, predsednik liste Srpska, za Sputnjik je najavio da potencijalni srpski kandidat za predsednika, kako je rekao, južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, ne mora da bude sa te liste. Nezvanično, Sputnjiku je iz drugih izvora rečeno da lista Srpska ima u planu tri kandidata i da su u pitanju žene. Simić, međutim, to nije ni potvrdio, ali ni demantovao

You may also like...