Vesti 10.02.2016

1. Lider GI SDP Oliver Ivanović biće pušten na nekoliko sati iz zatvora da bi prisustvovao rođendanu svom petogodišnjem sinu, javio je Radio Kontakt plus. Ovo nije prvi put da Osnovni sud u Mitrovici omogućava Ivanoviću izlazak iz zatvora. Dok je bio u pritvoru omogućeno mu je da poseti crkvu na dan proslave njegove krsne slave. Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999.
Izrečenu kaznu izdržava u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici a njegovi branioci čekaju da pisanim putem dobiju prvostepenu peresudu na koju će uloziti žalbu Apelacionom sudu u Prištini.
2. Sastanak stranačkih lidera sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom je samo pokazao da vladajuća koalicija nema nameru da pravi kompromis sa opozicijom i da protesti i izbori ostaju jedino rešenje, ocenjuje u komentaru prištinski „Kosova sot“.“Ako ona (Jahjaga) nema hrabrosti da predloži nove izbore, mogla bi bar da inicira stvaranje tehničke vlade, bez imena propalih lidera, već sa istaknutim profesionalcima“, navodi se u komentaru.
List ukazuje da vladajuće stranke, posebno Tačijeva DPK, pokušavaju da zavade opoziciju, ali da će tri opozicione stranke održati zajednički protest 17. februara na kome će tražiti ostavku vlade.
I poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda napisao je na svom Fejsbuk nalogu da će vanredni izbori na Kosovu biti održani sa ili bez političkog sporazuma.
„Tači i Musafa neće vladati do 2018. godine“, tvrdi Deda, a prenosi prištinski „Zeri“.
3. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da se Kosovo nalazi „na ivici“ zbog političke situacije koja tamo vlada u poslednjih šest meseci, preneo je danas prištinski sajt „Kallxo“. „Mislim da se Kosovo u ovom trenutku nalazi na ivici. Napredak je moguć, ali nije siguran. Mnogo posla još ima, a taj posao treba da uradi Skupština koja funkcioniše“, rekao je Delavi za taj sajt. Delavi je podržao inicijativu kosovske predsednice Atifete Jahjage da reši politički zastoj putem dijaloga i izrazio nadu da će stranački lideri nastaviti sa angažovanjem u tom smislu. Takođe je izrazio razočaranje reakcijama nekih od njih koje je, kako kaže, čuo na jučerašnjim sastancima. „Važno je priznati da građani političare angažuju da donose odluke. Neke od tih odluka su kontrovezne, ali korišćenje reči kao izdaja ili diktatorstvo da se opišu odluke političara kada rade svoj posao zaista otežava dijalog i demokratski razvoj“, zaključio je Delavi.
4. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas delegaciju Svetske jevrejske organizacije za restituciju. Delegacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju izrazila je duboku zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova na podršci u vezi sa donošenjem zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine. Delegacija jevrejske organizacije se zahvalila i na svoj pomoći koju je srpski narod tokom Drugog svetskog rata i nakon toga pružio jevrejskoj zajednici. Sastanku su prisustvovali i predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji,
5. U pozivu Haškog tribunala od 4. februara navodi se da je veće Tribunala utvrdilo da je „nastavak odbijanja Srbije da ispuni nalog za hapšenje neprihvatljiv“. Srbija je dužna da Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu jednom mesečno dostavlja izveštaje o tome šta vlada čini da bi uhapsila optužene.
U prvom izveštaju koji je poslala 2. februara, Vlada Srbije zatražila je da se slučaj protiv troje radikala prepusti Srbiji, ali ta inicijativa, prema oceni veća Tribunala, ne oslobađa Srbiju od obaveze da sprovede nalog Tribunala.
Optužbu u slučaju protiv troje radikala zastupa britanska pravnica Dijana Elis, u svojstvu „prijatelja suda“ (amicus curiae).
Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.
Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Prema optužnici oni su „zastrašivali, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja. Kako se navodi, oni su ih naterali da potpišu lažne izjave, a zauzvrat im dali do 500 evra mesečno.
Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.
6. Srpski carinici su u proteklih nekoliko dana sprečili pokušaje krijumčarenja preko 200 kilograma čokolade, 40 kilograma čokoladnih jaja i preko 1.500 kilograma posteljine i zavesa za koje postoji osnovana sumnja da povređuju pravo intelektulne svojine. Roba je išla za firmu u Raški, odnosno otkrivena je na putu Raška-Kraljevo. Tona i po neprijavljene metraže otkrivena je na graničnom prelazu Gradina 7. februara 2016. godine u tovaru robe pristigle iz Turske za firmu iz Raške. Među prijavljenom robom carinici su tada zatekli i 1.555 kilograma posteljine i zavesa sa poznatim likovima iz crtanih filmova „Hello Kitty“, „Cars“, „Tom and Jerry“, „Winnie the Pooh“ i dr. Dva dana ranije, 5. februara 2016. godine, kontrolom magistralnog puta Raška-Kraljevo, carinici su otkrili preko 200 kilograma čokolade bez dokumentacije o plaćenim uvoznim dažbinama.
SVET 7. Četiri osobe poginule su u padu vojnog aviona odmah posle poletenja s aerodroma u glavnom gradu Mjanmara Nejpjidu, saopštila je policija.foto: Beta/AP „Avion s pet putnika srušio se nekoliko minuta posle poletanja. Letelica se zapalila“, izjavio je neimenovani aerodromski zvaničnik agenciji Frans pres. Prema njegovim rečima, četiri osobe su poginule, a peti putnik je preživeo nesreću.
Vojska Mjanmara za sada nije reagovala na nesreću, koja se dogodila pored aerodromske piste.
SPORT
Futsal reprezentacija Kazahstana plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, nakon što je večeras u Areni pobedila Italiju sa 5:2 (2:0). Kazahstan je iznenadio aktuelnog šampiona, pre svega igrom sa golmanom-igračem, i na svom debitantskom nastupu ostvario veliki uspeh. Posle ovog duela poznati su svi polufinalni mečevi Evropskog prvenstva, koji se igraju u četvrtak, Srbija igra protiv Rusije od 18.30, dok se Kazahstan sastaje sa Španijom od 21 sat

VREMENSKA PROGNOZA Danas je u KM je bilo oblacno sa povremenim pljuskovima,temperature se kretala od 1-10 stepeni,dok se sutra ocekuje vedro vreme,sa minimalnom jutarnjom 1 stepen a maksimalnom dnevnom 8 stepeni,ocekivana kolicina padavina je 0,1 mm a vetar ce duvati brzinom 4,4 m/s

You may also like...