Ivanović počeo da uzima tečnu hranu

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji 11. dan štrajkuje glađu, počeo je postepeno da uzima hranu, kaže za “Tanjug” njegov advokat Nebojša Vlajić.

Nebojša Vlajić je ranije rekao da je Ivanović jutros odlučio da promeni način štrajka, odnosno da promeni režim štrajka glađu i da će uskoro, ali postepeno, početi da uzima tečnu hranu – supe i sokove.

Vlajić je rekao da će se Ivanović saglasiti sa primenom svih infuzionih rastvora za koje lekari procene da su nepohodni i da će od danas imati priliku da se malo oporavi i izađe iz teškog stanja u kojem se nalazi.

“Verujemo da će sa njim biti sve u redu i ja verujem da je to ono što javnost želi. Što se tiče štrajka, on od svojih zahteva ne odustaje, jer svi smatramo da su ti zahtevi apsolutno opravdani”, rekao je Vlajić.

Kardiolog i član konzilujuma lekara koji se brinu o Ivanovićevom zdravlju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević izjavio je da je zdravstveno stanje Ivanovića, i pored adekvatnog medicinskog tretmana, nepromenjeno u odnosu na prethodni dan.

“Svi vitalni parametri su dobri za sada, s tim da je tokom jučerašnjeg dana zbog nemogućnosti da ga poseti porodica u prepodnevnim satima imao akutnu stresnu situaciju koja se ispoljila skokom pritiska (180/110) napetosti, uznemirenosti i promene raspoloženja.

Jakovljević je dodao da se na Ivanovića vrši pritisak da prekine štrajk glađu što bi, kako je rekao, mnogo olakšalo dalje lečenje i bilo najvažniji lek za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja.

Ima nekih naznaka da će nas poslušati, rekao je Jakovljević.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović u mitrovičkoj bolnici se nalazi od subote, a danas je 11. dan kako štrajkuje glađu. Ivanović zahteva da mu bude omogućena odbrana sa slobode.

U bolnici ga, osim zatvorskih čuvara, obezbeđuju i pripadnici kosovske policije.

Pritvor mu ističe 26. avgusta, nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje Osnovnog suda kojim mu je pritvor bio produžen do 6. oktobra. O eventualnom produženju pritvora Ivanoviću, međunarodno sudsko veće Euleksa iz Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici moraće do 26. avgusta još jednom da se izjašnjava.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor/slika: RTS/AP

You may also like...