Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za “Politiku” da će se na Kosovu suditi po propisima koje izglasa kosovski parlament.”Od dolaska međunarodnih snaga 1999. godine, u našoj južnoj pokrajini, autonomno od drugih delova zemlje, funkcioniše zakonodavni okvir koji stvara parlament u Prištini. Sada u tom parlamentu sede i Srbi i biće primenjivani propisi koje on izglasa”, rekao je Đurić u odgovoru koji je dao elektronskim putem, a na pitanja da objasni suštinu briselskog dogovora iz Brisela o pravosuđu na Kosovu.
Na konstataciju da se čini da je tačna primedba da je sporazumom pravosuđe na severu Kosova, koje je do sada funkcionisalo odvojeno, sada integrisano u kosovski sistem i pitanje kako je sada ođednaput nastao problem da Srbija nema dovoljno sudija, Đurić je rekao da su briselskim dogovorom “Srbi prvi put od 1999. godine u mogućnosti da u veoma
respektabilnom broju učestvuju u pravosuđu na severu KiM.Pored toga, rekao je on “biće potreban i napor da se iznađe dovoljno kvalitetnih ljudi koji će zauzeti pravosudne pozicije u pokrajini i time uzeti poluge vlasti i uticaja, ali i odgovornosti prema svom narodu i državi Srbiji u teškim okolnostima u kojima naš narod na KiM živi”.

Izvor-Tanjug