Prištinski mediji: Statuti nelegali

Prištinski mediji danas pišu da su statuti koje su usvojile četiri srpske opštine na severu KiM u suprotnosti sa kosovskim ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi te da će se ukoliko ne budu ispravljeni smatrati ilegalnim, što bi moglo dovesti do vanrednih izbora u te četiri opštine.
Osim što je izostavljen simbol “Republika Kosovo” statuti se pozivaju na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Briselski sporazum, piše Koha ditore, a na osnovu izjave albanskog odbornika u opštini Severna Mitrovica Emira Azemija.
Azemi je rekao i da je u statut ubačena saradnja opštine severni deo Mitrovice sa Srbijom, kao i logo opštine sa bojama zastave Srbije, što, smatra, ne predstavlja princip multietniciteta.
List navodi i da su kršenje kosovskih zakona tokom usvajanja statuta evidentirali i predstavnici kosovske vlade koji su pratili zasedanje skupština opština, zbog čega će, ukoliko te “mane” ne budu ispravljene smatrati da su statuti nelegalni.
Kako predstavnici četiri opštine nemaju nameru da bilo šta menjaju i ispravljaju, Koha prenosi da bi to mogao biti razlog za vanredne izbore na severu Kosova.

You may also like...