Vesti 04.04.02016

1.Sudije Euleksa odbrani lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića dostavile su pisanu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora. Na ovaj način su stvoreni uslovi da Ivanovićeva odbrana Apelacionom sudu u narednih 15 dana dostavi žalbu na presudu međunarodnog sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je pisana presuda u slučaju Ivanović i još četvorice Srba dostavljena od strane Osnovnog suda u Mitrovici jutros na 192 stranice i da je rok za žalbu na presudu 15 dana.
„U tom roku mi ćemo izjaviti žalbu. Ne treba zaboraviti da su u većem delu ovoga predmeta Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni, tako da će se na preusudu žaliti i javni tužilac i biće dosta posla u narednih dana“, rekao je Vlajić.

 

  1. Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri, na poziv Evropske unije, otputovala je u Beč na hitan sastanak s predstavncima Srbije. Kako navode prištinski mediji, sastanak će biti održan u vezi s obostranim priznanjem sertifikata za prevoz opasnih materija, poznatog kao ADR.Edita Tahiri je obavestila Uniju da je ponašanje Beograda u suprotnosti sa evropskim principima, zbog čega je organizovan hitan sastanak, navedeno je u saopštenju kosovske vlade.U Kancelariji za Kosovo i Metohijiu za B92 kažu da je na sastanku i direktor kancelarije Marko Đurić.

 

  1. Ustavni sud Kosova odbacio je zahtev poslanika opozicije u Skupštini Kosova za ocenu ustavnosti izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova. Kako je navedeno u odluci, Ustavni sud je zahtev proglasio neprihvatljivim, a odbijeni su i zahtevi za uvođenje privremene mere ili za javnu raspravu.Odluka je stupila na snagu odmah.Poslanici opozicije su od Ustavnog suda zatražili da oceni ustavnost odluke o izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova pošto su smatrali da je u postupku njegovog izbora bilo nepoštovanja sadržaja i procedura utvrđenih u Ustavu Kosova.Skupština Kosova je 26. februara sa 71 glasom za i 10 uzdržanih glasova izabrala Hašima Tačija za predsednika Kosova.
    Tači će na sednici Skupštine u četvrtak, 7. aprila položiti zakletvu, dok će u petak, 8. aprila biti izvršena primopredaja dužosti između njega i odlazeće predsednice Atifete Jahjaga.

 

 

 

  1. 4. Ispred kuće porodice Lazić u Lipljanu bačena je ručna bomba i ostavljene su preteće poruke, javio je RTS. Bomba kineske proizvodnje nije eksplodirala, a policija je uklonila neeksplodiranu napravu.Ispred ulaza porodične kuće predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića u Lipljanu bačena je eksplozivna naprava.Preteća poruka ispisana na srpskom jeziku Lazićima je ostavljena na pomoćnom objektu u dvorištu.

 

  1. Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnim direktorom Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin i direktorima kancelarija Svetske banke u zemljama Zapadnog Balkana koji su istakli da su impresionirani reformama u Srbiji.“Predstavnici Svetske banke čestitali su premijeru Vučiću na dosadašnjim rezultatima programa reformi u Srbiji. Oni su preneli da su vlade zemalja Zapadnog Balkana impresionirane tim reformama i da žele pomoć Svetske banke da, po uzoru na Srbiju, sprovedu slične reformske mere,“ saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

 

 

  1.  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je besmislenim najave Hrvatske da bi mogla da blokira otvaranje poglavlja Srbije sa EU, a povodom izjave njegovog kolege Mire Kovača o granici, poručio je da zvanični Zagreb treba prvo da reši granične probleme koje ima sa Slovenjom i BiH.“Hrvatska je sama po sebi, imala pre nekoliko godina želju da iskaže svoj stav i ona ga je iskazala. To je dokument Sabora da bilateralni odnosi i bilateralne teme neće ugrožavati njene odnose sa Srbima i da neće usporavati evropske integracije Srbije“, naveo je Dačić u intervjuu Radio Beogradu.Međutim, primetio je Dačić, odnosi sa Srbijom se u Hrvatskoj očigledno koriste kao jedan lak mehanizam za unutrašnju političku borbu i takve poruke iz Hrvatske svakako ne doprinose takvom napretku u odnosima sa našim susedima.

 

 

  1.  Svečanom akademijom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu obeležen je 4. aprila – Dan studenata, a akademci su ukazali da su danas najveći problemi loš materijalni položaj studenata, to što nemaju priliku da se usavršavaju u inostranstvu i nedovoljna saradnja fakulteta i privrede.Predsednik Saveza studenata Beograda Borjan Soković kaže da je studentski standard loš, kao i da akademci nemaju dovoljno prilika da se usavršavaju i inostranstvu, bar ne koliko imaju evropski studenti. „Nedostaje nam praktična primena znanja, nedovoljno je prakse. Privreda nema dovoljnu saradnju sa univerzitetuima i to bi trebalo unaprediti“, rekao je Soković Tanjugu pred početak akademije.On je dodao da je Zakon o visokom obrazovanju zreo za promenu i da je sada pravo vreme da se to učini, kako bi se uklonili ostaci starog sistema studija.

 

SVET

 

  1. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas „lekcije o demokratiji“ sa Zapada, u momentu kada su sve jače kritike SAD i EU zbog navodne represije slobode štampe.“Oni koji pokušavaju da nam drže lekcije o demokratiji i ljudskim pravima moraju prvo dobro da razmisle o sopstvenoj sramoti „, rekao je Erdogan.Ovaj njegov komentar usledio je nakon što je američki predsednik Barak Obama ocenio kao problematično opadanje slobode medija u Turskoj pošto se protiv dva novinara vodi sudski proces zbog navodnog otkrivanja državnih tajni, prenosi Rojters.

 

 

SPORT

 

Novak Đoković pobedio je Keija Nišikorija sa 6:3, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Majamiju. Đoković je postao igrač sa najviše Masters trofeja u istoriji (28), jednim više od Rafaela Nadala.Novak se šestom titulom u Majamiju izjednačio sa Andreom Agasijem, a postao je i prvi teniser koji je četiri puta vezao titule na Indijan Velsu i u Majamiju.

 

VREME

U Srbiji sutra sunčano i veoma toplo. Posle podne na jugu se očekuje jači razvoj oblačnosti, a u brdsko-planinskim predelima biće uslova i za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom. Vetar slab do umeren, južnih pravaca. Minimalna temperatura od 8 do 14°C, maksimalna dnevna od 24 do 28°C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...