OLIVER DA SE BRANI SA SLOBODE

OLIVER DA SE BRANI  SA  SLOBODE

Grupa novinara sa severa Kosova zatražila je danas od Euleksa da hitno omogući lideru SDP Oliveru Ivanoviću da se brani sa slobode. U otvorenom pismu šefu Euleksa, kao i predstavniku EU na Kosovu novinari su ocenili da su Srbi na Kosovu građani drugog reda i da za njih ne važi „sila prava, već pravo sile“. „Hapšenje Olivera Ivanovića je nešto što nas je šokiralo jer ga odlično poznajemo i uvereni smo da je nevin…Olivera znamo i kao čoveka i kao političara. Kao deo srpskog naroda, a ne kao novinari, zamerali smo mu ponekad na kooperativnosti. Bili smo u pravu. Vi ste njegovu spremnost na saradnju zloupotrebili“, navodi se u pismu.
Ivanović je uhapšen 27. januara pod sumnjom da je odgovoran za ubistva Albanaca na severu Kosova 1999. i 2000. godine. On je u pritvoru u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Novinari su ocenili da je on u to vreme pozivao da se sukob rešava mirnim putem.
„Uvek je (Ivanović) isticao svoju odlučnu opredeljenost protiv nasilja, uvek se zalagao za dijalog, i takvom čoveku sada pripisuju zločine koji su nespojivi sa njegovim shvatanjem, delovanjem, ubeđenje“, navodi se u saopštenju uz uverenje da će lider SDP dokazati da nije kriv.
Novinari su ocenili da je na Kosovu mnogo zločinaca koji su na slobodi i da bi konacno trebalo da se nadležni pozabave njima.
Pismo su potpisali Ljiljana Janković, Slavica Radulović, Nada Smikić, Časlav Milosavljević, Milan Mihajlović, Desanka Milisavljević i Zoran Vlašković.

IZVOR B92

You may also like...